Какво представляват алергиите?

От пухкавите котенца до тучните поляни и сенчестите дървета, някои от най-красивите неща там могат да задействат симптомите на алергия. Открийте какво предизвиква алергиите и и как да ги контролирате, така че да можете да се наслаждавате повече на света около Вас.

„Алергия“ е свръхчувствителност на имунната система към вещество, което обикновено е безвредно. Когато тялото ви се опитва да отстрани „алергена“ (чуждата субстанция), вие получавате симптоми като кихане, сърбеж и секреция от очите, течащ или запушен нос. Обикновено алергени са животински пърхут, полени, акари и плесени.

Типични алергени:

Какво предизвиква симптомите на алергия?

Когато си поемате дъх или триете носа или очите си, алергените навлизат в организма Ви и Вашата имунна система отключва реакция на свръхчувствителност. За да се избави от веществото, което счита за вредно, във Вашия организъм се развиват различни реакции и се освобождават възпалителни медиатори като хистамин.

Когато хистаминът се свърже с рецептори върху други клетки във Вашия организъм, той причинява симптомите на алергия, включително течащ нос, кихане, сърбящи/сълзящи очи, сърбящ нос или гърло, запушване на носа и тежест в синусите.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

За да се избави от алергена, Вашият организъм отключва различни алергични реакции, известни като “алергична каскада.” Това води до освобождаването на различни възпалителни медиатори. Един от тези медиатори, който се освобождава от имунната система след контакт с алерген, е хистаминът. Когато вдишате алерген, мастоцитите освобождават хистамин. След това хистаминът се прикрепя към рецепторите върху близките кръвоносни съдове, като ги кара да се разширяват (дилатират). Хистаминът се свързва също и с други рецептори, разположени в носната лигавица, като предизвиква набъбване, сърбящ и течащ нос.

Как се диагностицират алергиите?

Понякога е лесно да се открие към какво може да сте алергични. Например, Вие кихате всеки път, когато влезете в прашен таван? Или Вашите симптоми се появяват всяка година по време на сезона на амброзията?

Но ако не сте сигурни какво предизвиква симптомите Ви, може да отидете на алерголог, който ще помогне да се установи към какво сте алергични, така че да знаете какви причинители да избягвате. По време на посещението Вашият лекар може:

  • Да снеме личната и медицинската Ви анамнеза, което ще помогне да се разберат Вашите симптоми и евентуалните им причини. Добре ще е да си нахвърляте някои бележки преди посещението относно фамилната анамнеза, начина на живот и евентуалните причинители.
  • Да направи физикален преглед, като обърне специално внимание на носа, гърлото, очите, ушите, гръдния кош и кожата.
  • Да направи кожен тест, епикутанен тест (тест с пластир) и/или кръвен тест, за да се определи към какво сте сенсибилизирани.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Алергиите са 6-тата водеща причина за хронично заболяване в САЩ, като над 50 милиона американци страдат от алергии всяка година.

Намаляване на Вашия контакт с алергени от въздуха

Важно е, на първо място, да намалите контакта с причинителите на алергия. Тук може да намерите прости съвети, които ще помогнат за намаляване на контакта Ви с различни причинители на алергия на открито и закрито.