Съвети за страдащи от алергии към домашен прах

Въпреки че не е лесно да се избавим от праховите акари, съществуват редица мерки, които ще ви позволят да се намали степента на влияние на тези алергени.

plane

Ако е възможно, отървете се от килима в спалното помещение.

plane

Нови правила

Старайте се да увеличите защитата си спрямо праховите алергени, като използвате маска и ръкавици по време на влажно почистване. Използвайте прахосмукачки, оборудвани с НЕРА-филтри или с двойни филтриращи торби.

claritin

Използвайте калъфи
и покривала

Използвайте антиалергенни калъфи за възглавници и дюшеци.

Проверявайте техниката

Редовно извършвайте техническа проверка и обслужване на вашите климатици и отоплителни тела. Изсушавайте въздуха. Поддържайте ниво на относителна влажност в къщи в пределите на 50 процента. За тази цел можете да поставите осушители във влажни зони на дома ви.

бумажный самолетик

АЛЕРГИИ КЪМ ДОМАШЕН ПРАХ

Чест причинител на алергии на закрито са микрокърлежите (или акари) в домашния прах. Акарите се откриват най-вече в зоните на дома с по-висока влажност. Тези микро обитатели живеят във възглавниците, матраците, завивките и килимите и се хранят с отделените мъртви клетки човешка кожа,  намиращи се в прахта.

Симптоми на алергиите ,
към домашен прах

Характерните симптоми на алергията към домашен прах включват кихане, сърбеж и сълзене от очите, течащ нос и запушване на носа. Тестването за алергии от специалист алерголог може да определи дали реагирате накъм домашен прах или имате алергия към друга субстанця, като например плесен, прах или домашни любимци.

Сезони на възникване на алергия към прах

През лятото количеството на праховите акари се увеличава в сравнение със зимния период. Това става заради повишаване нивото на влажността.