Съвети за страдащи от алергия към плесени и мухъл

Предотвратявайте появата на мухъл с помощта на редовно почистване в помещенията за пране, в бани и мазета. Не допускайте продължително престояване на мокро пране в пералнята.

Почиствайте завесите на душ-кабините, керамичните плочки, фугиращата замазка във фугите между плочките и друга санитарна арматура с помощта на средства, отстраняващи мухъл и предотвратяващи нейната поява. Използвайте в баните килимчета, които може да се перат в пералня.

Да има светлина!

Мухълът не обича слънчева светлина, затова през деня дръжте щорите отворени.

Вентилация

Използвайте смукателна вентилация над готварската печка и в банята по време на взимане на душ и приготвяне на храна

кларитин

Прохладно, просторно и чисто

Редовно отделяйте внимание на чистотата в хладилника и изпразвайте влагоуловителя му. За да се избегне разпространяване на мухъл, своевременно изхвърляйте развалените продукти

Обръщайте внимание на етикетите

Уверете се, че на етикетите на възглавниците, дюшеците и мебелите с пълнеж от пенеста гума присъства маркировка „хипоалергенен“. Липсата на подобна маркировка означава, че контактът на тези предмети с пот може да доведе до възникване на мухъл.

мыльный пузырь

АЛЕРГИЯ КЪМ  ПЛЕСЕНИ

Алергията към плесени (гъбички) се причинява от отделените от тях спори, които се носят във въздуха, подобно на полените от растенията, както на открито, така и на закрито, предизвиквайки неприятни симптоми на алергия към плесени. Плесените във външната среда често се появяват през топлите месеци, а във вътрешната среда освобождават спори през цялата година, най-често в помещения с висока влага.

Къде обикновено се настанява мухълът?

На открито: в почва, растения, гниеща дървесина или паднали листа
На закрито: мазета, бани, килери, тавани, мокри помещения, хладилници, первази на прозорци

СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯ КЪМ ПЛЕСЕНИ

Характерните симптоми на алергията към плесени включват кихане, сърбеж и сълзене от очите, течащ нос и запушване на носа. Тестването за алергии от специалист алерголог може да определи дали реагирате на плесени или имате алергия към друга субстанця, като например плесен, прах или пърхут от домашни любимци.