Съвети за страдащи от алергии към животни

Старайте се да се съобразявате с вероятността от контакт с животни, предизвикващи алергия при вас. Преди отиване на гости попитайте домакина дали в дома му има животно и в случай на необходимост бъдете готови да се справите с възникналите симптоми.

Къпете животните си редовно

Ако имате животни, старайте се да ги къпете всяка седмица. Това ще позволи съществено да се намали концентрацията на алергени.

Котки или кучета?

Котките в по-голяма степен отколкото кучета са способни да предизвикват алергични реакции. Това е свързано с навика им често да ближат козината и кожата си, разпространявайки алергени по цялото тяло.

Не само козината!

Помнете, че дори животни, които не сменят козината си, могат да предизвикват алергични симптоми.

Домашен етикет

Старайте се да не допускате животни в спалното помещение и се погрижете за това да прекарват повечето време в специално предвидените за тях места. Бъдете по-внимателни с очите. След като сте пипали животно, опитайте се да не докосвате очите си, докато не се появи възможност да измиете ръцете си с вода.

Кларитин таблетки

АЛЕРГИИ КЪМ ЖИВОТНИ

Ако сте алергични към котки или кучета, то Вие не сте алергични към тяхната козина, а към пърхута (мъртвите кожни клетки) в козината им и към белтъците в тяхната слюнка или урина. Животинският пърхут представлява мъртвите кожни клетки от животното и съдържа протеини, които могат да причинят алергия при някои хора. Тези алергени се откриват в козината на домашните любимци, където ги докосваме най-често, и могат да причинят неприятни алергични симптоми.

СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯ КЪМ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

Характерните симптоми на алергията към домашни любимци включват кихане, сърбеж и сълзене от очите, течащ нос и запушване на носа. Тестването за алергии от специалист алерголог може да определи дали реагирате на пърхута от домашни любимци или имате алергия към друга субстанця, като например плесен, прах или полени.