Съвети към страдащите от алергия, причинена от полени

Стойте вътре колкото е възможно повече в сухи, ветровити дни или когато броят на полените е най-висок и намалете до минимум разходките в полето или в градини.

Сменяйте дрехите

Кратък душ и смяна на дрехите може да помогне за премахване на полените, попаднали върху тъканите и косата, докато сте били навън.

пыльца

Почиствайте въздуха

Затворете прозорците на колата и пуснете климатика на режим рециркулация (когато шофирате). Почиствайте или сменяйте филтрите на климатика редовно.

Използвайте защитни средства

Използвайте обикновена стопанска защитна маска при работа в градината или като извършвате други дейности извън къщи

Съвети при алергия към полени

Алергените от външната среда, каквито са полените, могат да причинят сезонни алергии. Полените на растенията са малки по размери и леки и се разнасят от вятъра на дълги разстояния. Концентрацията на полени във въздуха се променя в зависимост от различни фактори, включително метеорологичните условия.

Съвети при алергия от Тревни полени

Сред над 1200 вида тревисти растения, най-честите алергени са тимотейка, френски райграс, ежова главица, троскот, трева от овощни градини, ливадна трева, обикновена миризливка. Тревните полени обикновено се отделят от късна пролет до есента

Съвети при алергия от Дървесни полени

От дървесните видове чести причинители на алергии са бреза, дъб, бряст, клен, ясен, елша и леска. Обикновено дърветата се опрашват и образуват полени от късна зима до края на пролетта, в зависимост от географското си разположение.

Съвети при алергия от Полени на плевели

Амрбозията (вид плевел) е мощен и широко разпространен причинител на поленови алергии. Расте по пасища, сухи поляни, край пътища и строителни площадки.

Симптоми на поленови алергии

Характерните симптоми на поленови алергии включват кихане, сърбеж и сълзене от очите, течащ нос и запушване на носа. Тестването за алергии от специалист алерголог може да определи дали реагирате към полени или имате алергия към друга субстанця, като например плесен, прах или домашни любимци.

Съвети при алергия към полени

Алергените от външната среда, каквито са полените, могат да причинят сезонни алергии. Полените на растенията са малки по размери и леки и  се разнасят от вятъра на дълги разстояния. Концентрацията на полени във въздуха се променя в зависимост от различни фактори, включително метеорологичните условия.

Тревни полени

Сред над 1200 вида тревисти растения, най-честите алергени са тимотейка, френски райграс, ежова главица, троскот, трева от овощни градини, ливадна трева, обикновена миризливка. Тревните полени  обикновено се отделят от късна пролет до есента

Дървесни полени

От дървесните видове чести причинители на алергии са бреза, дъб, бряст, клен, ясен, елша и леска. Обикновено дърветата се опрашват и образуват полени от късна зима до края на пролетта,  в зависимост от географското си разположение.

Полени на плевели

Амрбозията (вид плевел) е мощен и широко разпространен причинител на поленови алергии. Расте по пасища, сухи поляни, край пътища и строителни площадки.

Симптоми на поленови алергии

Характерните симптоми на поленови алергии включват кихане, сърбеж и сълзене от очите, течащ нос и запушване на носа. Тестването за алергии от специалист алерголог може да определи дали реагирате към полени или имате алергия към друга субстанця, като например плесен, прах или домашни любимци.

Облекчение на симптомите на алергии към полени

СЪВЕТИ: ИЗПРЕВАРЕТЕ ВАШИТЕ АЛЕРГИИ

Ранното изследване, диагностициране на алергените, които Ви засягат, и ранно откриване на симптомите, е изключително важно за предотвратяването и лечението на Вашите алергии. Следвайте тези съвети за профилактика и лечение на някои чести алергии:

Алергичен ринит

 • Дръжте прозорците затворени по време на периодите с много полени, използвайте климатик в дома и в колата си
 • Носете очила или слънчеви очила, когато излизате навън, за да се предпазите от полените
 • Използвайте постелно бельо, предпазващо от акари, и влагоуловител
 • Измивайте ръцете си след пипане на каквото и да е животно
 • Посетете Вашия лекар, за да Ви предпише лекарства, или си купете лекарства без рецепта като антихистамини и отбъбващи лигавиците медикаменти.

Копривна треска

 • Избягвайте известни алергени като пърхот от домашни любимци, ужилване от насекоми, бактериална инфекция и др.
 • Специалист може да Ви помогне да установите Вашите алергени и да предпише лекарства
 • Ако копривната треска не е много тежка, някои лекарства, отпускани без рецепта, също могат да помогнат

ПЪТУВАЙТЕ, НО НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА АЛЕРГИИТЕ ДА ОТИДАТ ДАЛЕЧЕ

 • Не позволявайте почивката Ви да се превърне в мъчително изпитание. Много хора не пътуват извън страната, а други избягват някои видове транспорт като напр. самолети и лодки.
 • Пригответе си комплект принадлежности за първа помощ, за да пътувате безопасно и здравословно:
 • Винаги носете спасителни лекарства с Вас за спешни случаи
 • Носете ги в ръчния си багаж, когато пътувате със самолет, за да са Ви под ръка
 • Съхранявайте лекарствата в оригиналната им опаковка, за да избегнете проблеми със сигурността
 • Носете своята писалка/инжектор с епинефрин (адреналин) със себе си в случай на алергична реакция към храната в самолета
 • Подсигурете се с номер за контакт с Вашия лекар и рецепта