Алергии при деца

Придобийте основни познания за алергиите, настинките и как и двете могат да засегнат Вашето дете.

Какво представляват алергиите?

Алергията представлява прекомерна реакция на Вашата имунна система  към обикновено безвредни субстанции (алергени като животински пърхот, полени , прахови акари  и плесени ). Когато детето е в контакт с тези източници на алергени, организмът му ги смята погрешно за вредна субстанция и ги атакува чрез освобождаване на химикали като хистамин  в тялото. Хистаминът кара детето Ви да изпитва симптоми на алергия като кихане, сърбящи и сълзящи очи, течащ нос или сърбящо гърло. Алергиите не са заразни, но обикновено са наследствени.

Сезонни алергии на открито спрямо целогодишни алергии във вътрешната среда

Сезонните алергии  на открито представляват алергии, които се появяват и изчезват с различните растения: настъпва сезона на дървета, треви или плевели и те освобождават полени . (Допълнителна информация: Полен: Фина прахообразна субстанция, която се освобождава във въздуха от дървета, треви и плевели.) Тези алергени може да бъдат трудни за контролиране, защото изглежда, че са навсякъде и трудно може да ги избегнете. За децата със сезонна алергия симптомите варират в зависимост от полена, освободен във въздуха от тези растения. Нивото на полени може да варира през различните дни в зависимост от няколко фактора, включително времето. Алергиите във вътрешната среда може да се появят по всяко време на годината и се причиняват от алергени от прахови акари , спори на плесени или животински пърхот. Тези алергени могат да бъдат трудни за контролиране, особено тъй като те съществуват в нашите домове през цялата година. Тъй като сте често вкъщи през зимата, вашите алергии към алергени от домашната среда като плесен, прахови акари и животински пърхот, може да бъдат по-активни, но истината е, че алергиите във вътрешната среда могат да продължат през цялата година.

Какво е симптом на алергия?

Симптомите на алергия настъпват, когато имунната система на Вашето дете погрешно атакува безобидна субстанция като прах или полен като освобождава химикали като хистамин . Тези симптоми може да бъдат много подобни на симптомите на класическата настинка, ето защо понякога може да бъде трудно да различите симптомите на настинка от тези на алергия.

Като цяло симптомите на алергии при деца може да включват:


ТЕЧАЩ НОС
При алергиите, секретът от носа е обикновено слаб, бистър и воднист.

КИХАНЕ
(Често няколко пъти подред) Както настинката, така и алергията причинява кихане.

АЛЕРГИЧНО ОКО

Симптомите може да включват раздразнени, зачервени, сърбящи или сълзящи очи.

АЛЕРГИЧНИ ШИНЕРИ

Тъмни, подпухнали торбички под очите.

АЛЕРГИЧЕН ПОЗДРАВ

Често търкане на носа, което може да продължи повече от 2 седмици. Това търкане може да доведе до “алергична гънка” или линия на прехода на носа.

ДИШАНЕ ПРЕЗ УСТАТА
Може да бъде причинено от запушване на носа поради алергия или настинка.

ЗАПУШВАНЕ НА НОСА
Запушването на носа е запушване поради подути дихателни пътища.

Какво е настинка?

Въпреки, че алергиите и настинката имат много подобни симптоми, настинката е различно нещо. Настинката настъпва, когато вирус проникне в тялото на Вашето дете и неговата имунна система го атакува - това причинява подобно кихане и запушване на носа като симптомите при алергия. Но има ключови разлики. Например настинката е заразна. Детето може да се зарази, когато някой кихне, изкашля се или го докосне.

 За късмет обаче, симптомите на настинката изчезват след 7 до 10 дни. Ако симптомите на настинка продължат повече от 2 седмици, консултирайте се с лекаря Ви.