Мръсотията от праховите акари - Алергии във вътрешната среда - Кларитин®

Мръсотията от праховите акари

Независимо от това колко често почиствате, изглежда сякаш слой от наслагвания от прах се появява още на следващия ден. Но има лесни начини да помогнете за намаляване на праховите акарите - и симптомите на алергия към прах, които ги съпровождат.

Divider

Съвети за страдащите от алергия към прах хора

Праховите акари са осмокраки, микроскопични твари, които се хранят от мъртвите човешки кожни клетки и пърхота от домашни любимци в праховите частици. Могат да се намерят навсякъде, където се събира прах - в домакински тъкани като възглавници и одеяла, в горната част на хладилника, под фурната, по декоративните украшения и почти във всяко кътче на Вашия дом.

Въпреки че не е възможно да избавите дома си изцяло от тези често срещани алергени във вътрешната среда, можете да намерите съвети, които да Ви помогнат да намалите прахта и симптомите на алергии, които се проявяват в последствие.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Средностатистическият дом може да събира приблизително 18 килограма прах всяка година1.

Отървете се от натрупванията на прах

 • Сложете хипоалергенни за прахови акари калъфки на леглото, матраците, пружинните матраци и задължително на възглавниците.
   
 • Всеки ден почиствайте с прахосмукачка с HEPAX HEPA
  Високоефективни (HEPA) въздушни филтри за прахови частици, които улавят частиците от въздуха, прокарвайки ги през фина мрежа, съдържаща микроскопични пори, в които се улавят.
   филтър или двойна торбичка. И не забравяйте да стоите далеч от мястото, почистено с прахосмукачка, за 20 минути, за да се остави прахът, който не сте уловили, да се уталожи.
   
 • Не използвайте суха кърпа – с нея просто раздвижвате праховите акари. Не забравяйте да носите маска за прах и ръкавици, докато почиствате, с цел намаляване на излагането Ви на прахови алергени.
   
 • Махнете мокетите и сложете под от твърда настилка, ако е възможно.
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

В един грам прах може да има стотици микроскопични прахови акари3.

Дръжте под контрол влагата.

 • Поддържайте относителната влажност в дома си под 50 процента.
   
 • Набавете си хигрометър (устройство за проследяване на влажността) на достъпна цена от магазина за техника, за да измервате нивото на влагата в дома Ви, за да може да го коригирате, когато е необходимо.
   
 • Поставете влагоабсорбатор във влажните райони във Вашия дом, за да държите влагата под контрол.
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Праховите акари не консумират вода. Вместо това те абсорбират вода от влагата във въздуха4. Поради тази причина праховите акари са по-разпространени във влажните зони на дома Ви, през летните месеци и в областите с целогодишно по-влажен климат. Някои хора обаче смятат, че симптомите на алергия към прах се влошават през зимата, когато прекарват повече време на закрито.

Филтрирайте прахта5

 • Поставете HEPAX HEPA
  Високоефективни (HEPA) въздушни филтри за прахови частици, които улавят частиците от въздуха, прокарвайки ги през фина мрежа, съдържаща микроскопични пори, в които се улавят.
  филтър с MERV (минимална стойност за отчитане на ефективността) 11 или 12 във Вашата климатична инсталация. Можете да намерите класификацията, посочена на опаковката.
   
 • Не забравяйте да сменяте филтъра и редовно да проверявате и обслужвате Вашата климатична инсталация.

Източници

 1.  Allergy Dust Mites. ENT and Allergy Center of Missouri. University Physicians. University of Missouri Health Center.
 2. Dust Mites. National Institute of Environmental Health Services. Accessed December 26, 2017.
 3. CINTEZA, M., & DAIAN, C. (2014). House Dust Mite – the Paradox. Mædica, 9(4), 313–315. Accessed January 13, 2018.
 4. Dust Mite Allergy. Mayo Clinic. Accessed September 10, 2017.
 5. Should You Have the Air Ducts in Your Home Cleaned? United States Environmental Protection Agency. Accessed December 26, 2017.

Може да харесате

Опаковка таблетки Кларитин 24 ч.

Кларитин® таблетки с 24-часово действие

Една таблетка, която не причинява сънливост ефективно облекчава симптомите на алергия през целия ден, всеки ден.

Опаковка таблетки кларитин с 12-часово действие

Клариназе® таблетки с 12-часово действие

Тази мощна таблетка облекчава често срещаните симптоми на алергия като кихане, течащ нос, сълзящи, сърбящи очи и сърбящ нос или гърло, както и запушване на носа, и налягане в синусите, без да причинява сънливост. Използвайте както е указано.

Кутия със сироп Кларитин® за деца с 24-часово действие и вкус на праскова за деца над две години.

Кларитин® сироп за деца с 24-часово действие

Този сироп, който не причинява сънливост, има страхотен вкус, който се харесва от децата и не съдържа оцветители, захар и алкохол.