Основни познания за алергиите

От пухкавите котенца до тучните поляни и сенчестите дървета, някои от най-красивите неща навън, могат да задействат симптомите на алергия. Научете какво предизвиква алергиите и как да се справите с тях, така че да се наслаждавате повече на света около Вас.

Какво представляват алергиите?

При хора с алергии  имунната система обърква субстанция, която обикновено е безвредна за повечето хора, с нещо опасно и я атакува. Тези обикновено безвредни субстанции са наречени алергени. Те могат да бъдат например полени , плесени , микроскопични животински кожни частици или прахови акари .

an outline of a cloud

Какво причинява симптомите на алергия?

Когато си поемате дъх или триете очите или носа си, алергените навлизат в организма Ви и Вашата имунна система отключва реакция на свръхчувствителност. За да се избави от веществото, което счита за вредно, във Вашия организъм се развиват различни реакции и се освобождават възпалителни медиатори като хистамин .

Свързването на хистамина с рецепторите на другите клетки във Вашия организъм води до появата на алергични симптоми, включително течащ нос, кихане, сърбящи/сълзящи очи, сърбящ нос или гърло, запушване на носа и тежест в синусите.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

За да се избави от алергена Вашият организъм отключва различни алергични реакции, известни като “алергична каскада”1. Това води до освобождаването на различни възпалителни медиатори. Един от тези медиатори, ембраните на синусите освобождават тема след контакт с алерген , е хистамин . Когато вдишате алерген, мастоцитите освобождават хистамин. Тогава хистаминът се прикрепя към рецепторите на кръвоносните съдове, намиращи се в близост, като ги кара да се разширяват (дилатират). Освен това хистаминът се свързва с други рецептори, разположени в носните тъкани, което води до набъбване, сърбящ и течащ нос.

an outline of a cloud

Как Кларитин® помага за намаляване на симптомите на алергия?

200_banner.png

*Като тези от домашните любимци, полени , прах и плесени

Кларитин® е антихистамин , който пречи на каскадата, предизвикана от алергени.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАД 200 РАЗЛИЧНИ АЛЕРГЕНА

an outline of a cloud

Как се диагностицират алергиите?

Понякога е лесно да се предположи към какво може да сте алергични. Например, Вие кихате всеки път, когато влезете в прашен таван? Или Вашите симптоми се появяват всяка година по време на сезона на амброзията?

Но ако не сте сигурни какво предизвиква симптомите Ви, може да отидете на алерголог, който ще помогне да се установи към какво сте алергични, така че да знаете какви причинители да избягвате. По време на посещението Вашият лекар може2:

  • Да определи мeдицинската Ви анамнеза, което ще помогне да се разберат Вашите симптоми и евентуалните им причини. Добре ще е да си водите бележки преди посещението относно фамилната анамнеза, начина на живот и евентуални причинители.
  • Да се направи преглед при лекар, като се обърне специално внимание на носа, гърлото, очите, ушите, гръдния кош и кожата.
  • Да се направи кожен тест, епикутанен тест (тест с пластири) и/или кръвен тест, за да се определи към какво сте чувствителни.
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Алергиите са една от водещите причини за хронично заболяване при много хора, като процентът на страдащи от алергия се увеличава с всяка изминала година3.

an outline of a cloud

Намаляване на Вашия контакт с алергени от въздуха

Освен приема на Кларитин® за справяне с тежки симптоми, на първо място е от съществено значение да помогнете за намаляване на излагането на причинители на алергия. По-долу можете да намерите прости съвети за намаляване на излагането Ви на различните вътрешни и външни причинители на алергии .

Сезонни алергии във външната среда

Алергии във външната среда. Алергиите във външната среда могат да продължат за по-кратки периоди от време, за разлика от тези, причинени от излагане на алергени във вътрешната среда и често се наричат сезонни алергии . Алергиите във външната среда обичайно продължават за по-кратки периоди от времето, за разлика от тези, причинени от излагане на алергени във вътрешната среда.). Въпреки че може да бъде трудно да се избягват, Вие можете да намерите лесни за изпълнение съвети, които да Ви помогнат да намалите излагането на тези алергени, за да може да се наслаждавате повече на страхотно прекараното време навън.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СЕЗОННИТЕ АЛЕРГИИ ВЪВ ВЪНШНАТА СРЕДА

Алергии във вътрешната среда

Алергиите във вътрешната среда са причинени от прекомерна реакция на имунната система към алергени от прахови акари , микроскопични кожни частици от домашни любимци и плесени . Алергиите във вътрешната среда могат да се проявят по всяко време на годината, но може да са по-обезпокоителни през зимата, когато много хора прекарват повече време вътре. Можете да се наслаждавате повече на дома си целогодишно с нашите прости съвети, които помагат за намаляване на причинителите на алергия.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА АЛЕРГИИТЕ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА СРЕДА

Източници

  1. "Над 200 Алергена" (/200+Allergies) Claritin.bg. Accessed February 4, 2021.
  2. Allergy Diagnosis. Asthma and Allergy Foundation of America. Accessed November 30, 2017.
  3. Allergies. Centers for Disease Control and Prevention. Accessed November 4, 2017.

Може да харесате

Опаковка таблетки Кларитин 24 ч.

Кларитин® таблетки с 24-часово действие

Една таблетка, която не причинява сънливост ефективно облекчава симптомите на алергия през целия ден, всеки ден.

Опаковка таблетки кларитин с 12-часово действие

Клариназе® таблетки с 12-часово действие

Тази мощна таблетка облекчава често срещаните симптоми на алергия като кихане, течащ нос, сълзящи, сърбящи очи и сърбящ нос или гърло, както и запушване на носа, и налягане в синусите, без да причинява сънливост. Използвайте както е указано.