Сезонни алергии във външна среда при деца

Помогнете на Вашето дете да се наслади на чудесно прекараното време навън, като научите как можете да помогнете за намаляване на излагането му на най-честите фактори, отключващи сезонните алергии .

Сезонни алергии във външна среда при деца

Помогнете на Вашето дете да се наслади на чудесно прекараното време навън, като научите как можете да помогнете за намаляване на излагането му на най-честите фактори, отключващи сезонните алергии .

Преглед

Тъй като те се променят със сезоните, алергиите във външната среда често са наричани сезонни алергии . Характеризират се с прекомерна реакция на имунната система на Вашето дете към определени протеини, които могат да бъдат намерени във външната среда от източници като плесени и полени на дървета, трева или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни.

Въпреки че сезонните алергени могат да бъдат трудно избегнати, тъй като са навсякъде, има неща, които можете да направите, за да намалите до минимум излагането на детето си на тях и да овладеете симптомите, така че то да се забавлява повече.

Изберете алергия, за да научите повече за нея:

Алергии към полени

Алергии към плесени

СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯ ПРИ ДЕЦА

Хрема
Хрема
Сърбящи и сълзящи очи
Сърбящи и сълзящи очи
Кихане
Кихане
Сърбящ нос или гърло
Сърбящ нос или гърло
Запушване на носа
Запушване на носа

Алергии към полени

Полените или от мъжкия конус на дървото, от плевели, дървета и трева са често срещан фактор, който отключва сезонните алергии . Спорите на полените  са малки, леки и сухи, така че могат да бъдат пренасяни по вятъра. Броят на полените може да се променя всеки ден, като зависи от няколко фактора, включително метеорологичното време, часовия период през деня и мястото, където живеете.

ВИЖТЕ ПРОГНОЗАТА ЗА ПОЛЕНИ ВЪВ ВАШИЯ РАЙОН

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Амброзията, основен източник на поленови алергии , е открита на 400 мили навътре в морето и до две мили на височина в атмосферата.

Съвети за деца с алергии към Полени

 • ПЛАНУВАЙТЕ ВРЕМЕТО ЗА ИГРА
  Опитвайте се да планувате заниманията на Вашето дете на открито, когато броят полени е нисък. И се опитвайте да задържате детето в затворени помещения, през дните, които са по-сухи, горещи и ветровити, когато броят на полените е висок, тъй като вятърът може да разпространи полените допълнително.
 • СЛЕДЕТЕ ПОЛЕНИТЕ
   
 • ДА БЪДАТ ОТВЪН
  Частиците на полените могат да попаднат върху обувките, облеклото и косата на Вашето дете и по този начин  да си проправят път вътре. След прекарване на известно време навън, нека детето Ви да се събува, преоблича и взима бърз душ, за да премахне полените.
   
 • ПРЕЧИСТВАЙТЕ ВЪЗДУХА
  Когато шофирате, дръжте прозорците затворени и включете климатика на режим „рециркулация“. У дома, дръжте прозорците затворени, използвайте климатик и не забравяйте да сменяте филтрите на климатика редовно.
 • ИМАЙТЕ ПРЕДВИД НИВАТА
  Нивата на полените се променят често. А когато те се променят, и симптомите на детето Ви се променят.
   
 • ОТГЛЕЖДАЙТЕ РАЗУМНО
  Засадете двор, подходящ за хора с алергии за Вашето дете, в който то да може да си играе. Някои определени видове треви произвеждат повече спори на полени, в това число ливадна тимотейка, джонсън, бермудски треви, сини, ежова главица и сладка пролетна трева. Вместо това, опитайте да засадите биволска трева с женски растения, тъй като произвежда малко или почти никакви полени. Ако засаждате дървета, изберете видове като каталпа, крепска мирта, дрян, ела или секвоя. Избягвайте засаждането на слънчогледи, маргаритки и хризантеми във Вашия двор, тъй като всички те са близки до амброзията. Ако не сте сигурни какво да засадите, попитайте местния градински център, преди да купите1.
 • ПОДГОТВЕТЕ СЕ
  Не забравяйте да поддържате на разположение медикаменти за алергията на децата си, когато се проявят симптомите на сезонна алергия.

Алергии към плесени

Преглед

Навън, плесените виреят в сенчести, влажни зони, включително в почвата, растенията, гниещите дървета, купчини органична тор или окапали листа.

Тъй като плесените виреят на влажни места, симптомите на алергия към плесени може да се проявяват по-често през летните месеци, когато е горещо и влажно. Въпреки това те може да са широко разпространени целогодишно в районите с по-топъл климат. Ако частиците на полените съществуват, докато не падне първата слана, спорите на плесени остават в латентно състояние през зимата. И при настъпването на пролетта, частиците се появяват отново2.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Докато някои плесени формират колонии, които можете да видите с просто око, други могат да бъдат наблюдавани само през микроскоп. Следователно, ако не виждате плесените, това не означава, че те не съществуват.

Съвети за деца с алергии към плесени

 • ОСТАВЕТЕ ГИ НАВЪН
  Обувките, облеклото и косата могат да бъдат магнит за спори на плесени . За да предотвратите навлизането на спорите във затворени помещения, нека всички се събуват преди да влязат в дома Ви и не забравяйте детето да се преоблече веднага след като е прекарало известно време навън. Добра идея е и то да си вземе душ след като е играло навън. В случай, че нямате време за душ, поне го накарайте да си измие добре ръцете и лицето.
 • НАКАРАЙТЕ ПЛЕСЕНИТЕ
 • ДА СЕ РАЗДВИЖАТ
  За да намалите броя на плесените, които могат да влязат в дома Ви от двора, дръжте листата, тревата и отпадъците от подрязванията на растенията далеч от къщата. Може да опитате да отрежете всички дървета и храсти, които се намират в близост до къщата3.
 • ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОСТОРА
  Спалното бельо или дрехите, закачени да изсъхнат на простора могат да съберат спори на плесени. Вместо това използвайте сушилня за дрехи3.