Отворена книга с венци с цветя

Речник за алергиите - Кларитин®

Намерете определенията на често използвани термини, свързани с алергиите, така че да разбирате по-добре разговорите, които водите с Вашия лекар относно Вашето състояние и симптомите на алергия.

А

Алерген

Субстанция, която Вашето тяло приема като чужда и вредна; отключва алергична реакция.

Алергии

Алергията е преувеличен имунен отговор към субстанция, която обикновено е безвредна.

Алергии във вътрешната среда

Харектеризират се с прекомерна реакция на имунната система към определени алергени (вж. Алергени), които могат да се открият на закрито, напр., спори на плесени, пърхот от домашни любимци, хлебарки или прахови акари (наричат се още целогодишни алергии). Алергиите във вътрешната среда обикновено продължават по-дълго от алергиите, причинени от излагане на външни алергени.

Алергичен ринит

Алергичният ринит е състояние, причинено от прекомерната реакция на имунната система към алергени, произлизащи от растения, прах, плесени и животни. Често срещани симптоми са кихане, хрема, сърбеж, секреция в очите, сърбящ нос или гърло.

Анафилаксия

Тежка, животозастрашаваща алергична реакция, която може да се характеризира със симптоми като понижено кръвно налягане, хрипове, повръщане или диария, подуване и уртикария.

Ангиоедем

Подуване подобно на уртикария (копривна треска), но подуването се появява под кожата, вместо на повърхността. Ангиоедемът се характеризира с голям оток, който обикновено се проявява около очите и устните, а понякога и на ръцете и краката.

Антиген

Вещество, обикновено протеин, което тялото приема като чуждо.

Антитела

Специализирани протеини, произведени от бели кръвни клетки, които циркулират в кръвта. Антителата търсят и се свързват с чужди протеини, микроорганизми или токсини, за да ги неутрализират. Те са част от имунната система.

Антихистамин

Лекарство, което облекчава симптомите на кихане, сърбящ и течащ нос като блокира хистаминовите рецептори.

Б

Брой полени

Мярка за количеството полени във въздуха. Броят обикновено се отчита за три вида полени: треви, дървета и плевели. Броят се отчита като частици на кубичен метървъздух и се причисляват към съответно ниво: отсъстват, ниско, умерено, високо или много високо.

Брой спори на плесени

Мярка за количеството спори на плесените навън във въздуха. Броят се отчита като частици от спори на плесени на кубичен метър въздух и се причисляват към съответно ниво: отсъстват, ниско, умерено, високо или много високо.

Ц

Целогодишни алергии

Характеризират се с прекомерна реакция на имунната система към определени алергени (вж. Алергени), които могат да се открият във вътрешната среда, напр., спори на плесени, пърхот от домашни любимци, хлебарки или прахови акари. Наричат се още алергии във вътрешната среда.

Д

Деконгестант

Лекарство, което свива подутите носни тъкани с цел облекчаване на симптомите на назален оток, запушване и отделяне на секрет.

Дерматит

Възпаление на кожата предизвикано от на директен контакт с вещество, което дразни кожата или от алергична реакция. Симптомите включват зачервяване, сърбеж и понякога образуване на мехури.

H

HEPA

Високоефективни (HEPA) въздушни филтри за прахови частици, които улавят частиците от въздуха, прокарвайки ги през фина мрежа, съдържаща микроскопични пори, в които се улавят.

И

Имунна система

Система за защита на организма, която ни предпазва от инфекции и чужди субстанции.

К

Копривна треска

Копривна треска (известна като уртикария) са сърбящи, издути, зачервени подутини или уртики по кожата, които се появяват в резултат на нежелана реакция на организма към определени алергени. Mогат да се появят навсякъде по тялото, включително лицето, устните, езика, гърлото или ушите.

П

Плесени

Паразитни, микроскопични гъбички (като Алтернария), които се носят във въздуха като полени. Спорите от плесените са обичаен фактор за отключване на алергии и могат да бъдат намерени във влажни помещения, напр. килер или баня, както и навън в тревата, купчините листа, сено, слама или под гъбите.

Полени

Фини прахообразни субстанции, които се освобождават във въздуха от дървета, треви и плевели.

Прахови акари

Често срещан фактор, който отключва алергии в затворени помещения. Те са микроскопични акари, които живеят във влакната на възглавниците, матраците, одеялата и килимите и се хранят с мъртвите ни кожни клетки. Вдишване на фекалиите от акарите може да причини алергична реакция като хрема, кихане и запушване на носа.

Пърхот (животински)

Малки люспи, които се отделят от кожата и попадат в животинската козина или косми. Пърхотът се носи във въздуха, установява се върху повърхности и може да образува много домашен прах. Котешкият пърхот е често срещана причина за отключване на алергични реакции.

Р

Ринит

Възпаление на лигавицата на носа.

С

Сезонни алергии

Хронично заболяване, характеризиращо се с прекомерна реакция на имунната система към някои алергени, които често могат да се открият навън, като полени на дървета, трева или плевели или спори на плесени. Наричани още сенна хрема, алергии във външната среда.

Сезонни алергии във външната среда

Характеризират се с прекомерна реакция на имунната система към определени алергени (вж. Алергени), които могат да бъдат открити навън, напр., полени на дървета, трева или плевели, спори на плесени и др. (Наричат се още сенна хрема и сезонни алергии). Алергиите във външната среда са склонни да продължават за по-кратки периоди от време, за разлика от тези, причинени от излагане на алергени във вътрешната среда.

Сенна хрема

Виж Сезонни алергии

Синузит

Възпаление на синусите, причинено от бактериална, вирусна или гъбична инфекция или алергии.

У

Уртикария

Уртикарията (наричана още копривна треска) представлява сърбеж, подуване, зачервяване или уртики на кожата, които се появяват внезапно. Те могат да са резултат от нежеланата реакция на организма към определени алергени. Mогат да се появят навсякъде по тялото, включително лицето, устните, езика, гърлото или ушите.

Х

Хипоалергенен

Продукти, проектирани така, че да има по-малка вероятност да причинят алергична реакция.

Хистамин

Естествено вещество, което се освобождава от имунната система, след като е имала контакт с алерген. Когато вдишате алерген, мастоцитите, ситуирани в носа и мембраните на синусите освобождават хистамин. Тогава хистаминът се прикрепя към рецепторите на кръвоносните съдове, намиращи се в близост, като ги кара да се разширяват (дилатират). Освен това хистаминът се свързва с други рецептори, разположени в носните тъкани, което води до зачервяване, подуване, сърбеж, и промени в секрецията.

REFERENCES

  1. What Does 'Hypoallergenic' Mean? Accessed January 31, 2018.