Сезонни алергии във външната среда

Насладете се на повече чудесно прекарано време навън, като научите за често срещаните алергени, отключващи сезонни алергии и разберете как можете да помогнете за намаляване на контакта Ви на тях.

Сезонни алергии във външната среда

Насладете се на повече чудесно прекарано време навън, като научите за често срещаните алергени, отключващи сезонни алергии и разберете как можете да помогнете за намаляване на контакта Ви на тях.

Тъй като те се променят със сезоните, алергиите във външната среда се наричат още сезонни алергии . Алергиите във външната среда обичайно продължават за по-кратки периоди от времето, за разлика от тези, причинени от излагане на алергени във вътрешната среда.). Алергиите във външната среда са склонни да продължават за по-кратки периоди от времето, за разлика от тези, отключени от излагане на алергени във вътрешната среда често се наричат сезонни алергии. Алергията представлява повишена чувствителност на Вашата имунна система  във външната среда обичайно продължават за по-кратки периоди от времето, за разлика от тези, причинени от излагане на алергени във вътрешната среда.) към нещо, което обикновено е безвредно. Сезонните алергии  са причинени от прекомерна реакция на имунната система към определени алергени, които могат да бъдат открити навън, при източници на спори на плесени и полени на дървета, трева или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни1.

Въпреки че сезонните алергени могат да бъдат трудни за избягване, защото изглежда, че те са навсякъде, има неща, които можете да направите, за да намалите до минимум контакта с тях.

Изберете алергия, за да научите повече за нея:

Алергии към полени

Алергии към плесени

Симптоми на сезонни алергии

Очертание на течащ нос
Течащ нос
Иконка на сърбящи и сълзящи очи
Сърбящи и сълзящи очи
Очертание на нос по време на кихане
Кихане
Очертания на сърбящ нос и дразнещо гърло
Сърбящ нос или дразнещо гърло
Илюстрация на запушен нос
Запушен нос

Алергия към полени

Преглед

Един от най-често срещаните алергени, които отключват сезонни алергии са полените. Те са малки, леки и сухи, така че могат да бъдат пренасяни по вятъра. Например, сухо, ветровито време разпространява полените по-бързо. Силните дъждове и влажните метеорологични условия обаче задържат полените на земята2. Като цяло растенията и дърветата, които се опрашват чрез вятър, създават най-много проблеми на хората със сезонни алергии.

Полени на плевели: Растението Амброзия е силно действащ и широко разпространен алерген , отключващ симптомите на алергия към полени . Това високо, разклонено растение се среща в сухи полета, пасища и край пътищата.

Полени на треви: Съществуват стотици различни видове треви. Само определени обаче могат да причинят алергии . Най-често срещаните видове треви, които причиняват алергии, са бермудски треви, ежова главица, ръж, сладка пролетна трева и ливадна тимотейка. На север, тревите обикновено се опрашват в края на пролетта и началото на лятото. На юг, тревите могат да се опрашват през много от сезоните и могат да предизвикат симптоми на алергия през цялата година3.

Полени на дървета: Що се отнася до дърветата, обръщайте внимание на широколистните дървета, включително бреза, дъб, бряст, клен, ясен, елша и леска. Тези дървета обикновено се опрашват от края на зимата до края на пролетта, в зависимост от района, в който живеете.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Полени на растението амброзия, основен източник на поленови  алергии , са открита на 400 мили навътре в морето и до две мили на височина в атмосферата4.

Съвети за страдащите от алергия към полени хора

 • ПОБЕДЕТЕ ЧАСОВНИКА
  Броят на полените на амброзията обикновено е най-висок сутрин и привечер, така че се опитайте да планирате дейностите си за деня навън в други часове на деня.
   
 • ЗАЩИТЕТЕ СЕ
  Носете най-обикновена бояджийска маска, когато работите в градината или извършвате друга ежедневна дейност навън.
   
 • ПРЕОБЛИЧАЙТЕ СЕ
  Частиците на полените могат да попаднат върху обувките, облеклото и косата Ви и по този начин да си проправят път навътре. След известно време прекарано навън, не забравяйте да свалите обувките си, да вземете бърз душ и да смените дрехите си, за да премахнете полените.
   
 • ПРЕЧИСТВАЙТЕ ВЪЗДУХА
  Когато шофирате, дръжте прозорците затворени и включете климатика на режим „рециркулация“. У дома дръжте прозорците затворени и използвайте климатик. Не забравяйте да сменяте филтрите на климатика редовно.
   
 • ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ
  Имате желание да засадите дървета във Вашия имот? Избягвайте широколистните дървета от твърда дървесина, които могат да влошат алергиите, включително бреза, дъб, бряст, клен, ясен, елша и леска. Вместо това изберете видове като крепска мирта, дрян, ела или секвоя.
   
 • ОТГЛЕЖДАЙТЕ РАЗУМНО
  Някои често срещани видове треви произвеждат повече поленови частици, включително ливадна тимотейка, бермудски треви, ежова главица, ръж, сладка пролетна трева. Вместо това опитайте да засадите биволска трева с женски растения, тъй като не цъфти и следователно произвежда малко или никакви полени . Избягвайте засаждането на слънчогледи, маргаритки и хризантеми във Вашия двор, тъй като всички те са близки до амброзията. Ако не сте сигурни какво да засадите, попитайте местния градински център, преди да купите.

Алергии към плесени

Преглед

Алергиите към плесени  могат да бъдат предизвикани от микроскопични спори на плесени, които се носят във въздуха като полени , причинявайки дискомфорт и симптоми на алергия към плесен. Много хора мислят за плесените като проблем, проявяващ се само в затворени помещения. Но плесента вирее и в сенчести, влажни зони отвън, включително върху почвата, растенията, гниещите дървета, купчини органична тор или окапали листа.

Тъй като плесените виреят във влажни помещения, симптомите на алергия към плесени може да се проявяват по-често през летните месеци, когато е горещо и влажно. Въпреки това плесените може да са широко разпространени целогодишно при по-топъл климат. Ако частиците на полените съществуват, докато не падне първата слана, спорите на плесените остават само в латентно състояние през зимата. И при настъпването на пролетта, частиците се появят отново.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Докато някои плесени формират колонии, които можете да видите с просто око, други могат да бъдат наблюдавани само с микроскоп. Следователно, ако не виждате плесените, това не означава, че те не съществуват6.

Съвети за страдащите от алергия към плесени хора

 • ОСТАВЕТЕ ГИ НАВЪН
  Обувките Ви, облеклото Ви и косата Ви могат да бъдат магнит за спори на плесени . Свалете обувките си, преди да влезете в дома си и не забравяйте да се изкъпете и преоблечете веднага, след като сте били навън. В случай че нямате време, поне измийте добре ръцете и лицето си, след като се приберете.
   
 • СПРИЯТЕЛЕТЕ СЕ С ГРЕБЛОТО
  Спорите на плесените могат да се събират върху опадали листа. Не забравяйте да почиствате двора си от листа редовно. Тъй като при събирането на листата спорите на плесените може да се разпръснат във въздуха, носете маска, докато извършвате тези рутинни действия. Или, в по-добрия случай, потърсете помощта на друг член на семейството, който не е алергичен към плесени.
   
 • ИЗПОЛЗВАЙТЕ МАСКИ СРЕЩУ СПОРИТЕ НА ПЛЕСЕНИТЕ
  Носете одобрена от Националния институт за безопасност и здраве при работа (NIOSH) тип маска N95, за да намалите контакта със спори на плесени при косене на трева, почистване на листа или прекопаване на растения. Маските се продават в аптеките и центровете за домашни потреби. Или, в по-добрия случай, потърсете помощта на друг член на семейството, който не е алергичен към плесени.
   
 • ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОСТОРА
  Спалното бельо или дрехите, закачени да съхнат на простора могат да съберат спори на плесени, заедно с други алергени. Вместо това използвайте сушилня за дрехи7.

Източници

 1. Seasonal Allergies. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Accessed September 14, 2017.
 2. Pollen. American Academy of Allergy and Immunology. Accessed December 4, 2017.
 3. What if You’re Allergic to Grass? 10 Steps to Managing Grass Pollen Allergy. Asthma and Allergy Foundation of America. Accessed December 4, 2017.
 4. "6 съвета за градинарство, когато страдате от сезонни алергии" Claritin.bg. Accessed February 4, 2021.
 5. "Трикове и съвети за облекчаване на есенната алергия" Claritin.bg. Accessed February 4, 2021.
 6. Mold Allergy. Asthma and Allergy Foundation of America. Accessed September 14, 2017.
 7. How To Reduce Allergens In Your Yard This Fall. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Accessed December 4, 2017.