Алергии във вътрешната среда

Научете за често срещаните причинители на алергии във вътрешната среда и разберете как да ги контролирате, така че да се наслаждавате на времето прекарано у дома целогодишно.

Алергии във вътрешната среда

Научете за често срещаните причинители на алергии във вътрешната среда и разберете как да ги контролирате, така че да се наслаждавате на времето прекарано у дома целогодишно.

Вашият дом е Вашето убежище. Но при хората с алергии във вътрешна среда, домът може също да причини появата на симптоми на алергия като кихане, хрема, запушване на носа и сърбящи, сълзящи очи. Алергиите във вътрешната среда могат да продължат по-дълго от тези, причинени от излагане на външни алергени и могат да се отключат по всяко време на годината. Тъй като обаче много хора прекарват повече време вътре през по-студените месеци, алергиите във вътрешната среда могат да бъдат особено обезпокоителни през зимата.

Изберете алергия, за да научите повече за нея:

Алергия към домашни любимци

Алергии към прах

Алергия към плесени

Симптоми на сезонни алергии

Очертание на течащ нос
Хрема
Икона на сърбящи, сълзящи очи
Сърбящи и Сълзящи очи
Очертание на нос по време на кихане
Кихане
Очертания на сърбящ нос и дразнещо гърло
Сърбящ нос или гърло
Илюстрация на запушен нос
Запушен нос
an outline of a cloud

Алергии към домашни любимци

Преглед

Ако пухкавите Ви приятели са причина за хрема и сърбящи, сълзящи очи, не тяхната козина отключва алергичната реакция. Причината са протеините, които се намират в пърхота на животното (мъртвите кожни клетки), слюнката или урината. Тези частици, причиняващи алергии се транспортират по косъма или козината на домашния любимец, където най-често докосваме кучета и котки. Тези частици са толкова леки, че могат да се транспортират във въздуха и да полепнат върху дрехите и косата Ви.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Когато става въпрос за алергии към домашни любимци, повечето хора се сещат за кучета и котки. Но причиняващите алергии протеини в пърхота на домашни любимци могат да бъдат намерени и при хамстери, зайци, джербили, морски свинчета и други.1

Съвети за страдащите от алергия към домашни любимци хора

 • НАПРАВЕТЕ СИ ПЛАН
  Имайте предвид потенциалния контакт с домашни любимци, към които може да сте алергични. Когато посещавате дома на приятел, предварително попитайте дали има домашни любимци, за да можете да се подготвите с лекарство за алергия, в случай че симптомите на алергия се проявят.
   
 • ОПРЕДЕЛЕТЕ ЗОНИ, ДО КОИТО ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ НЯМАТ ДОСТЪП
  Не допускайте домашните любимци в спалнята си и помислете дали да не гледате домашния си любимец в определени зони на дома Ви.
   
 • ИЗПЛАКНЕТЕ И ПОВТОРЕТЕ
  Ако имате домашен любимец, редовното му къпане може да помогне за намаляване на броя на алергените върху него.
   
 • МИЙТЕ РЪЦЕТЕ СИ
  След допир до домашен любимец, дръжте ръцете си далеч от очите си, докато не ги измиете.
   
 • ИЗБИРАЙТЕ ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ РАЗУМНО
  Котките могат да причинят повече проблеми, свързани с алергиите, отколкото кучетата, просто защото често почистват козината или кожата си, разпространявайки по този начин алергени от слюнката върху телата си. Но помнете, че дори животни, които нямат козина, могат да причинят симптоми на алергия към домашни любимци. Рибите, раците отшелници, игуаните и костенурките са добър избор за домашни любимци при хора, страдащи от алергии .
an outline of a cloud

Алергии към прах

Преглед

Често срещана причина за алергии в затворени помещения са праховите акари, които могат да бъдат открити в праховите частици, които се натрупват естествено в дома Ви. Тези микроскопични същества се хранят от мъртвите ни кожни клетки, скривайки се в домакински тъкани, като възглавници, матраци, мека мебел, одеяла и килими.

Праховите акари не консумират вода. Вместо това те абсорбират вода от влагата във въздуха. Поради тази причина праховите акарите са по-разпространени във влажните зони на дома Ви и през летните месеци. Ако обаче живеете в по-топъл и влажен климат, праховите акари могат да бъдат широко разпространени целогодишно.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ?

Средностатисическият дом може да събира приблизително 18 килограма прах всяка година.2

Съвети за страдащите от алергия към прах хора

 • НАМАЛЕТЕ НАСЛАГВАНИЯТА ОТ ПРАХ
  Веднъж седмично перете всички завивки и одеяла в гореща вода (поне 54°C ). Използвайте прахосмукачка с HEPA  филтър или двойна торбичка и обирайте прахта с влажна кърпа или моп редовно. Не забравяйте да носите маска за прах и ръкавици, докато почиствате, с цел намаляване на излагането Ви на прахови алергени. ( Алерген : Субстанция, която Вашето тяло приема като чужда и вредна; отключва алергична реакция.).
   
 • ПРОЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТА
  Потта може да бъде причина да се образува плесен във възглавници, матраци и мебели с дунапрен. Така че не забравяйте да проверите етикета на Вашето спално бельо и покривки за спално бельо.
   
 • ПОКРИЙТЕ
  Използвайте хипоалергенни калъфи за матраци, пружинни матраци и възглавници.
   
 • ИЗНЕСЕТЕ НАВЪН
  Махнете мокетите от спалнята, ако е възможно.
   
 • АБСОРБИРАЙТЕ ВЛАГАТА
  Поддържайте относителната влажност в дома си под 50 процента. Можете да си набавите хигрометър (устройство за проследяване на влажността) от много магазини за техника, за да измервате влажността във Вашия дом. Когато е влажно, поставяйте влагоабсорбатор във влажните зони, за да поддържате влажността под контрол.
an outline of a cloud


Алергии към плесени

Преглед

Алергиите към плесени се отключват от микроскопични спори на плесени, които се носят във въздуха като полени . Спорите на плесените се разпространяват в закрити помещения целогодишно и могат да се намерят във влажни зони, като килери, бани, перални помещения, тавани, хладилници и первази. Тъй като плесента вирее във влажни помещения, симптомите на алергия към плесени може да са по-чести през летните месеци, когато е горещо и влажно. Но в географски райони, които обикновено са горещи и влажни, те могат да бъдат широко разпространени целогодишно.

Съвети за страдащите от алергия към плесени хора

 • ПОЧИСТВАЙТЕ ДОМА СИ
  Можете да предотвратите образуването на мухъл с редовно почистване на баня, перално помещение и мазе. Не оставяйте влажното пране в пералнята за дълги периоди от време. Измийте завесите за душ и плочките в банята, фугите и приспособленията с препарати за унищожаване на плесени и предотвратяване на появата им. Използвайте постелки за баня, които могат да бъдат изпрани в пералня.
   
 • ДРЪЖТЕ ВЛАЖНОСТТА ПОД КОНТРОЛ
  Поддържайте влажността в къщата си под 50%, за да предотвратите растежа на плесени. Ако влажността е висока, използвайте климатици и влагоабсорбатори. Можете също да използвате смукателен вентилатор над печката и в банята, за да премахнете допълнителната влажност при готвене и вземане на душ.
   
 • НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ХЛАДИЛНИКА
  Редовно почиствайте хладилника и изпразвайте съда за вода. Изхвърлете незабавно развалената храна, за да помогнете за минимизиране на растежа на плесени.
   
 • ПУСНЕТЕ СВЕТЛИНАТА В ПОМЕЩЕНИЯТА
  Плесените не обичат слънчевата светлина, затова се опитайте да държите завесите или щорите си отворени през деня.
   
 • ПРОЧЕТЕТЕ ЕТИКЕТА
  Потта може да бъде причината да се образува плесен във възглавници, матраци и мебели с дунапрен. Така че не забравяйте да проверите етикета на Вашето спално бельо и покривки за спално бельо.