Алергия или настинка е? - Кларитин®

Алергия или настинка е?

Зима е и сезонът на настинките е във вихъра си. Но тъй като алергиите и настинката споделят много общи симптоми, е трудно да се определи дали се разболявате, или страдате от алергия. Тук са описани начините, които да Ви помогнат да различите алергиите от настинката, за да облекчите симптомите си по правилния начин.

Divider

Какво представляват алергиите?

Ако страдате от алергии, Вашата имунна система обърква субстанция, която обикновено е безвредна за повечето хора, като я приема за опасна и активира защитните си механизми. Тези субстанции, чиито източник могат да бъдат, например полени, пърхот от домашни любимци, плесени и прахови акари се наричат алергени. Алергиите Ви не са заразни.

an outline of a cloud

Какво е настинка?

Настинката се причинява от вирус, който е проникнал в организма Ви. Вашата имунна система реагира на този чужд нашественик, като атакува вируса. Някои от симптомите на настинката като хрема, запушване на носа, могат да се усетят като алергия, затова е и трудно да се разбере разликата. Настинката е заразна. Можете да се заразите, когато някой, който страда от настинка кихне, изкашля се или Ви докосне 1 2.

an outline of a cloud

Типични характеристики на алергиите спрямо тези на настинката

Infographic.png
an outline of a cloud

Научете по какво се различават алергиите от настинката

Тъй като настинките и алергиите могат да имат сходни симптоми, тук можете да намерите някои въпроси, които ще Ви помогнат да разберете, дали имате нужда от продукт Кларитин® или да се сгушите с купа пилешка супа с фиде и да си направите маратон с любимите Ви предавания.

1. Колко бързо се проявиха симптомите?

Симптомите на алергиите се проявяват веднага след като установите контакт с алерген. Симптомите на настинката обикновено се проявяват един по един и се развиват бавно в рамките на няколко дни.

2. От колко време имате симптоми?

Настинките обикновено преминават в рамките на 7-10 дни. Симптомите на алергиите могат да продължат седмици или месец, и ще са налице, докато сте изложени на алергени. Ако симптомите на настинка продължат повече от 10 дни, консултирайте се с лекаря Ви.

3. Какъв цвят и текстура е Вашия секрет?

Хремата и кихането са общи симптоми както за настинките, така и за алергиите. Но често могат да бъдат различени като обърнете внимание на цвета и текстурата на Вашия секрет. Ако имате алергия, секретът Ви обикновено ще бъде бистър, прозрачен и воднист. Ако сте с настинка, секретът при кашляне или кихане ще бъде плътен и жълтеникав или зеленикав. Жълтеникав или зеленикав секрет е признак на инфекция, която изисква преглед от медицинско лице.

4. Чувствате ли болки в тялото?

Настинките протичат с леки болки в тялото. Алергиите обикновено не са свързани с леки болки в тялото.

5. Кое време от годината е?

Настинките са по-често срещани през зимните месеци, но могат да се проявят по всяко време на годината. Алергиите във вътрешна среда могат да се проявят целогодишно, а външните сезонни алергии са по-често срещани през пролетта и есента, когато броят на полените във въздуха е висок2.

Натрупани листове хартия с облаци върху тях в син кръг

Искате да разговаряте с Вашия педиатър?

Наръчникът за справяне с алергии разполага с въпроси, които да зададете на Вашия педиатър относно алергиите на Вашето дете, за да имате продуктивно посещение при лекаря.

Източници

  1. Treatment of the Common Cold in Children and Adults. American Family Physician. Accessed December 27, 2017.
  2. Common Colds: Protect Yourself and Others. Centers for Disease Control and Prevention. Accessed December 27, 2017.

Може да харесате

Опаковка таблетки Кларитин 24 ч.

Кларитин® таблетки с 24-часово действие

Една таблетка, която не причинява сънливост ефективно облекчава симптомите на алергия през целия ден, всеки ден.

Опаковка таблетки кларитин с 12-часово действие

Клариназе® таблетки с 12-часово действие

Тази мощна таблетка облекчава често срещаните симптоми на алергия като кихане, течащ нос, сълзящи, сърбящи очи и сърбящ нос или гърло, както и запушване на носа, и налягане в синусите, без да причинява сънливост. Използвайте както е указано.

Кутия със сироп Кларитин® за деца с 24-часово действие и вкус на праскова за деца над две години.

Кларитин® сироп за деца с 24-часово действие

Този сироп, който не причинява сънливост, има страхотен вкус, който се харесва от децата и не съдържа оцветители, захар и алкохол.