Алергии във вътрешна среда при деца

От вкъщи до училище, до къщата на баба, намерете лесни съвети, които да помогнат за контролиране на симптомите на алергия във вътрешната среда на Вашето дете.

Алергии във вътрешна среда при деца

От вкъщи до училище, до къщата на баба, намерете лесни съвети, които да помогнат за контролиране на симптомите на алергия във вътрешната среда на Вашето дете.

Преглед

Вашият дом трябва да е място за забавления, и да разполага с безопасно пространство за децата Ви, където да играят и растат. Но за децата с алергии във вътрешна среда домът може също да бъде причината за появата на симптоми на алергия. Алергиите във вътрешна среда могат да се отключат по всяко време на годината. Тъй като обаче децата често прекарват повече време в затворени пространства през по-студените месеци, алергиите във вътрешна среда могат да бъдат особено обезпокоителни през зимата.

Изберете алергия, за да научите повече за нея:

Алергия към домашни любимци

Алергии към прах

Алергии към плесени

СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯ ПРИ ДЕЦА

Хрема
Хрема
Сълзящи, сърбящи очи
Сърбящи и сълзящи очи
Кихане
Кихане
Сърбящ нос или гърло
Сърбящ нос или гърло
Запушване на носа
Запушване на носа

Алергии към домашни любимци

Ако косматите Ви приятели са причина за хрема и сърбящи, сълзящи очи, алергичната реакция не се отключва от тяхната козина. Причината са протеините, които се намират в пърхота на животното слюнката или урината. Тези частици, причиняващи алергии се придвижват до косъма или козината на домашния любимец, където най-често децата докосват кучета и котки. Тези частици са толкова леки, че могат да се транспортират във въздуха и да полепнат върху дрехите и косата на детето Ви.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Когато става въпрос за алергии към домашни любимци, повечето хора се сещат за кучета и котки. Но причиняващите алергии протеини в пърхота на домашните любимци могат да бъдат намерени и при хамстери, зайци, джербили, морски свинчета и други.

Съвети за деца с алергии към домашни любимци

 • УКРОТЕТЕ ЧЕТИРИНОГИТЕ ПРИЯТЕЛИ
  Дръжте косматите членове на семейството извън спалнята на детето си и не забравяйте да го научите да мие ръцете си след игра с домашни любимци.
   
 • КЪПЕТЕ ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ И СЕ ЗАБАВЛЯВАЙТЕ
  Ако имате домашен любимец, редовното му къпане може да намали контакта на Вашето дете с алергените от него.
   
 • ИЗБИРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ
  Помислете за гледане или временно приютяване на домашен любимец, преди да пристъпите към осиновяване, за да видите дали той или тя повлиява на алергиите на Вашето дете. Котките могат да са причина за повече алергични симптоми, отколкото кучетата. Но помнете, че дори животни, които нямат козина, могат да причинят симптоми на алергия към домашни любимци.
   
 • ОРГАНИЗИРАЙТЕ ИГРИТЕ РАЗУМНО
  Ако Ви предстои да заведете детето си да играе в дома на негово приятелче, попитайте дали в дома има домашни любимци, за да можете да се подготвите с медикаменти за алергии , ако симптомите на детето Ви се проявят.

Алергии към прах

Преглед

Прахови акари  могат да бъдат открити в праховите частици, които се натрупват естествено в дома Ви. Тези микроскопични същества се хранят от мъртвите кожни клетки, скривайки се в домакински тъкани, като възглавници, матраци, мека мебел, одеяла, килими и плюшени играчки.

Праховите акари са по-често срещани във влажните зони на дома и по време на летните месеци. Ако обаче живеете в по-топъл и влажен климат, те могат да бъдат широко разпространени целогодишно.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Средностатистическия дом може да събира приблизително 18 килограма прах всяка година. 

Съвети за деца с алергии към домашни любимци

 • НАМАЛЕТЕ НАСЛАГВАНИЯТА ОТ ПРАХ
  Играчки, декоративни украшения за дома и други вещи могат да бъдат магнити за акари и други алергени. Уверете се, че редовно почиствате с влажна гъба или кърпа и използвайте прахосмукачка с HEPA  филтър или двойна торбичка. Съхранявайте всички дрехи на детето си в чекмеджета и дрешници, за да намалите натрупването на прах.
   
 • СПЕТЕ ДЪЛБОКО
  Можете да намалите натрупването на алергени, перете редовно всички завивки и одеяла в гореща вода (най-малко 54°C). Винаги следвайте указанията за пране. Почиствайте с прахосмукачка матрака на детето си на всеки две седмици или използвайте специално покритие срещу прахови акари за матрака и възглавницата му. Можете също да инвестирате в хипоалергенни (Допълнителна информация: Хипоалергенни продукти, проектирани да съдържат възможно най-малко алергени.) възглавници, матраци и мебели.
   
 • РАЗХОДЕТЕ ПЛЮШЕНИТЕ ИГРАЧКИ ДО ПЕРАЛНЯТА
  Фекалиите на праховите акари могат да се натрупат в плюшените играчки с течение на времето. За да унищожите тези микроскопични фактори за отключване на алергия, перете плюшените играчки в гореща вода редовно. Освен това, добра идея е да ограничите броя на плюшените играчки на леглото на детето Ви до една или две любими, така че то да бъде в контакт с по-малко акари през нощта.
   
 • ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ КИЛИМА
  Мокетът е мек и уютен за малки крачета, но освен това е и магнит за много алергени в затворени помещения, включително прах, пърхот от домашни любимци и прахови акари. Помислете да смените килима с подова настилка от дърво.

Алергии към плесени

Преглед

Микроскопичните спори на плесени , които се носят във въздуха като полени , могат да отключат алергия на децата към плесени. Спорите на плесени са разпространени в закрити помещения целогодишно и могат да се намерят във влажни зони, като килери, бани, перални помещения, тавани, хладилници и первази. Тъй като плесените виреят във влажни помещения, симптомите на алергия на Вашето дете към плесени може да се проявяват по-често през летните месеци, когато е горещо и влажно.

Съвети за деца с алергии към плесени

 • ПОЧИСТВАЙТЕ ДОМА СИ
  Може да предотвратите развитието на плесени с редовно почистване на баня, перално помещение и мазе. Не оставяйте влажното пране в пералнята за дълги периоди от време. Измийте завесите за душ и плочките в банята, фугите и приспособленията с препарати за унищожаване на плесени и предотвратяване на появата им. Използвайте постелки за баня, които могат да бъдат изпрани в пералня.
   
 • АБСОРБИРАЙТЕ ВЛАГАТА
  Поддържайте относителната влажност в дома си под 50 процента. Можете да си набавите хигрометър (устройство за проследяване на влажността) от много магазини за техника, за да измервате влажността във Вашия дом. Когато е влажно, поставяйте влагоабсорбатор при влажните зони и в спалнята на детето Ви, за да поддържате влажността под контрол.
   
 • ПУСНЕТЕ ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА
  Плесените не обичат слънчевата светлина, затова се опитайте да държите завесите или щорите отворени през деня, особено в спалнята на детето Ви.
   
 • НАБАВЕТЕ СИ ПОВЕЧЕ ХИПОАЛЕРГЕННИ ПРОДУКТИ
  Потта може да бъде причината да се образува плесен във възглавници, матраци и мебели с дунапрен. Така че не забравяйте да проверите етикета за „хипоалергенност“. (Допълнителна информация: Хипоалергенните продукти са проектирани да съдържат възможно най-малко алергени.)
Натрупани листове хартия с облаци върху тях в син кръг

Искате да разговаряте с Вашия педиатър?

Наръчникът за справяне с алергии разполага с въпроси, които да зададете на Вашия педиатър относно алергиите на Вашето дете, за да имате продуктивно посещение при лекаря.