Сезонни алергии във външната среда при деца

Помогнете на Вашето дете да се наслади на чудесно прекараното време навън като научите как можете да помогнете за намаляване на контакта му с най-честите фактори, отключващи сезонните алергии.

Divider

Преглед

Тъй като те се променят със сезоните, алергиите във външната среда често са наричани сезонни алергии. Характеризират се с прекомерна реакция на имунната система на Вашето дете към определени протеини, които могат да бъдат намерени във външната среда от източници като плесени, полени на дървета, трева или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни.

Докато сезонните алергени трудно могат да бъдат избегнати, тъй като са навсякъде, има неща, които можете да направите, за да намалите до минимум контакта на детето си с тях и да овладеете симптомите, така че то да се забавлява повече.

Изберете алергия, за да научите повече за нея:

Алергии към полени

Алергии към плесени

СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯ ПРИ ДЕЦА

Хрема
Хрема
Сълзящи, сърбящи очи
Сърбящи и сълзящи очи
Кихане
Кихане
Сърбящ нос или гърло
Сърбящ нос или гърло
Запушване на носа
Запушване на носа
an outline of a cloud

Алергия към полени

Полените от плевели, дървета и трева са често срещан фактор, който отключва сезонните алергии. Спорите на полените са малки, леки и сухи, така че те могат да бъдат пренасяни по вятъра. Броят на полените може да се променя всеки ден, като зависи от няколко фактора, включително метеорологичното време, часовия период през деня и мястото, където живеете.

ВИЖТЕ ПРОГНОЗАТА ЗА ПОЛЕНИ ВЪВ ВАШИЯ РАЙОН

 
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Полени от растението амброзия, основен източник на алергии към полени, е открита на 400 мили навътре в морето и до две мили на височина в атмосферата. 

Съвети за деца с алергии към Полени

 • ПЛАНУВАЙТЕ ВРЕМЕТО ЗА ИГРА
  Опитвайте се да планувате заниманията на Вашето дете на открито, когато броят полени е нисък. И се опитвайте да задържате детето в затворени помещения, през дните, които са по-сухи, горещи и ветровити, когато броят на полените е висок, тъй като вятърът може да разпространи полените допълнително.
   
 • СЛЕДЕТЕ ПОЛЕНИТЕ ДА БЪДАТ ОТВЪН
  Частиците на полените могат да попаднат върху обувките, облеклото и косата на Вашето дете и по този начин да си проправят път навътре. След прекарване на известно време навън, нека детето Ви да се събуе, преоблече и вземе бърз душ, за да премахне полените.
   
 • ПРЕЧИСТВАЙТЕ ВЪЗДУХА
  Когато шофирате, дръжте прозорците затворени и включете климатика на режим „рециркулация“. У дома, дръжте прозорците затворени, използвайте климатик и не забравяйте да сменяте филтрите на климатика редовно.
   
 • ИМАЙТЕ ПРЕДВИД НИВАТА НА ПОЛЕНИ
  Нивата на полените се променят често. А когато те се променят, и симптомите на детето Ви се променят. Проверете нивата на полени с нашия инструмент за прогноза за полени.
   
 • ОТГЛЕЖДАЙТЕ РАЗУМНО
  Засадете двор, подходящ за хора с алергии, за Вашето дете, в който то да може да си играе. Някои определени видове треви произвеждат повече спори на полени, в това число ливадна тимотейка, бермудски треви, , ежова главица и сладка пролетна трева. Вместо това, опитайте да засадите биволска трева с женски растения, тъй като произвежда малко или почти никакви полени. Ако засаждате дървета, изберете видове като крепска мирта, дрян, ела или секвоя. Избягвайте засаждането на слънчогледи, маргаритки и хризантеми във Вашия двор, тъй като всички те са близки до амброзията. Ако не сте сигурни какво да засадите, попитайте местния градински център, преди да купувате.
   
 • ПОДГОТВЕТЕ СЕ
  Не забравяйте да поддържате налични медикаменти за алергии за децата, които да са Ви на разположение в момента, в който симптомите за сезонните алергии ще се проявят.
an outline of a cloud

Алергии към плесени

Преглед

Спорите от плесените са обичаен фактор за отключване на алергии и могат да бъдат намерени във влажни помещения, напр. килер или баня, както и навън в тревата, купчините листа, сено, слама или под гъбите. Те се носят във въздуха като полени, причинявайки симптоми, присъщи на сезонните алергии.

Тъй като плесените виреят във влажни помещения, симптомите на алергия към плесени може да се проявяват по-често през летните месеци, когато е горещо и влажно. Въпреки това те може да са широко разпространени целогодишно в районите с по-топъл климат. Ако частиците на полените съществуват, докато не падне първата слана, спорите на плесени остават в латентно състояние през зимата. И при настъпването на пролетта, спорите се появяват отново. 

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Докато някои плесени формират колонии, които можете да видите с просто око, други могат да бъдат наблюдавани само през микроскоп. Следователно, ако не виждате плесените, това не означава, че те не съществуват.

Съвети за деца с алергии към плесени

 • ОСТАВЕТЕ ГИ НАВЪН
  Обувките, облеклото и косата могат да бъдат магнит за спори на плесени. За да предотвратите навлизането на спорите в затворени помещения, нека всички се събуват преди да влязат в дома Ви и не забравяйте да накарате детето да се преоблече веднага след като е прекарало известно време навън. Добра идея е и то да си вземе душ след като е играло навън. В случай че нямате време за това, поне му измийте добре ръцете и лицето.
 • НАКАРАЙТЕ ПЛЕСЕНИТЕ ДА СЕ РАЗДВИЖАТ
  За да намалите броя на плесените, които могат да влязат в дома Ви от двора, дръжте листата, тревата и отпадъците от подрязванията на растенията далеч от къщата. Може да опитате да отрежете всички дървета и храсти, които се намират в близост до къщата.
   
 • ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОСТОРА
  Спалното бельо или дрехите, закачени да изсъхнат на простора могат да съберат спори на плесени. Вместо това използвайте сушилня за дрехи.
Натрупани листове хартия с облаци върху тях в син кръг

Искате да разговаряте с Вашия педиатър?

Наръчникът за справяне с алергии разполага с въпроси, които да зададете на Вашия педиатър относно алергиите на Вашето дете, за да имате продуктивно посещение при лекаря.

Може да харесате

Опаковка таблетки Кларитин 24 ч.

Кларитин® таблетки с 24-часово действие

Една таблетка, която не причинява сънливост ефективно облекчава симптомите на алергия през целия ден, всеки ден.

Опаковка таблетки кларитин с 12-часово действие

Клариназе® таблетки с 12-часово действие

Тази мощна таблетка облекчава често срещаните симптоми на алергия като кихане, течащ нос, сълзящи, сърбящи очи и сърбящ нос или гърло, както и запушване на носа, и налягане в синусите, без да причинява сънливост. Използвайте както е указано.

Кутия със сироп Кларитин® за деца с 24-часово действие и вкус на праскова за деца над две години.

Кларитин® сироп за деца с 24-часово действие

Този сироп, който не причинява сънливост, има страхотен вкус, който се харесва от децата и не съдържа оцветители, захар и алкохол.