Сезонни алергии във външната среда при деца

Помогнете на Вашето дете да се наслади на чудесно прекараното време навън като научите как можете да помогнете за намаляване на контакта му с най-честите фактори, отключващи сезонните алергии .

Сезонни алергии във външната среда при деца

Помогнете на Вашето дете да се наслади на чудесно прекараното време навън като научите как можете да помогнете за намаляване на контакта му с най-честите фактори, отключващи сезонните алергии .

Преглед

Тъй като те се променят със сезоните, алергиите във външната среда често са наричани сезонни алергии . Характеризират се с прекомерна реакция на имунната система на Вашето дете към определени протеини, които могат да бъдат намерени във външната среда от източници като плесени , полени на дървета, трева или плевели. В зависимост от това къде живеете и конкретните метеорологични условия, сезонните алергии могат да започнат още през февруари и да продължат до първите по-студени дни.

Докато сезонните алергени трудно могат да бъдат избегнати, тъй като са навсякъде, има неща, които можете да направите, за да намалите до минимум контакта на детето си с тях и да овладеете симптомите, така че то да се забавлява повече.

Изберете алергия, за да научите повече за нея:

Алергии към полени

Алергии към плесени

СИМПТОМИ НА АЛЕРГИЯ ПРИ ДЕЦА

Хрема
Хрема
Сълзящи, сърбящи очи
Сърбящи и сълзящи очи
Кихане
Кихане
Сърбящ нос или гърло
Сърбящ нос или гърло
Запушване на носа
Запушване на носа

Алергия към полени

Полените от плевели, дървета и трева са често срещан фактор, който отключва сезонните алергии . Спорите на полените са малки, леки и сухи, така че те могат да бъдат пренасяни по вятъра. Броят на полените може да се променя всеки ден, като зависи от няколко фактора, включително метеорологичното време, часовия период през деня и мястото, където живеете.

ВИЖТЕ ПРОГНОЗАТА ЗА ПОЛЕНИ ВЪВ ВАШИЯ РАЙОН

 
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Полени от растението амброзия, основен източник на алергии към полени , е открита на 400 мили навътре в морето и до две мили на височина в атмосферата. 

Съвети за деца с алергии към Полени

 • ПЛАНУВАЙТЕ ВРЕМЕТО ЗА ИГРА
  Опитвайте се да планувате заниманията на Вашето дете на открито, когато броят полени е нисък. И се опитвайте да задържате детето в затворени помещения, през дните, които са по-сухи, горещи и ветровити, когато броят на полените е висок, тъй като вятърът може да разпространи полените допълнително.
   
 • СЛЕДЕТЕ ПОЛЕНИТЕ ДА БЪДАТ ОТВЪН
  Частиците на полените могат да попаднат върху обувките, облеклото и косата на Вашето дете и по този начин да си проправят път навътре. След прекарване на известно време навън, нека детето Ви да се събуе, преоблече и вземе бърз душ, за да премахне полените.
   
 • ПРЕЧИСТВАЙТЕ ВЪЗДУХА
  Когато шофирате, дръжте прозорците затворени и включете климатика на режим „рециркулация“. У дома, дръжте прозорците затворени, използвайте климатик и не забравяйте да сменяте филтрите на климатика редовно.
   
 • ИМАЙТЕ ПРЕДВИД НИВАТА НА ПОЛЕНИ
  Нивата на полените се променят често. А когато те се променят, и симптомите на детето Ви се променят. Проверете нивата на полени с нашия инструмент за прогноза за полени.
   
 • ОТГЛЕЖДАЙТЕ РАЗУМНО
  Засадете двор, подходящ за хора с алергии , за Вашето дете, в който то да може да си играе. Някои определени видове треви произвеждат повече спори на полени, в това число ливадна тимотейка, бермудски треви, , ежова главица и сладка пролетна трева. Вместо това, опитайте да засадите биволска трева с женски растения, тъй като произвежда малко или почти никакви полени. Ако засаждате дървета, изберете видове като крепска мирта, дрян, ела или секвоя. Избягвайте засаждането на слънчогледи, маргаритки и хризантеми във Вашия двор, тъй като всички те са близки до амброзията. Ако не сте сигурни какво да засадите, попитайте местния градински център, преди да купувате.
   
 • ПОДГОТВЕТЕ СЕ
  Не забравяйте да поддържате налични медикаменти за алергии за децата, които да са Ви на разположение в момента, в който симптомите за сезонните алергии ще се проявят.

Алергии към плесени

Преглед

Спорите от плесените са обичаен фактор за отключване на алергии и могат да бъдат намерени във влажни помещения, напр. килер или баня, както и навън в тревата, купчините листа, сено, слама или под гъбите. Те се носят във въздуха като полени , причинявайки симптоми, присъщи на сезонните алергии.

Тъй като плесените виреят във влажни помещения, симптомите на алергия към плесени може да се проявяват по-често през летните месеци, когато е горещо и влажно. Въпреки това те може да са широко разпространени целогодишно в районите с по-топъл климат. Ако частиците на полените съществуват, докато не падне първата слана, спорите на плесени остават в латентно състояние през зимата. И при настъпването на пролетта, спорите се появяват отново. 

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Докато някои плесени формират колонии, които можете да видите с просто око, други могат да бъдат наблюдавани само през микроскоп. Следователно, ако не виждате плесените, това не означава, че те не съществуват.

Съвети за деца с алергии към плесени

 • ОСТАВЕТЕ ГИ НАВЪН
  Обувките, облеклото и косата могат да бъдат магнит за спори на плесени . За да предотвратите навлизането на спорите в затворени помещения, нека всички се събуват преди да влязат в дома Ви и не забравяйте да накарате детето да се преоблече веднага след като е прекарало известно време навън. Добра идея е и то да си вземе душ след като е играло навън. В случай че нямате време за това, поне му измийте добре ръцете и лицето.
 • НАКАРАЙТЕ ПЛЕСЕНИТЕ ДА СЕ РАЗДВИЖАТ
  За да намалите броя на плесените, които могат да влязат в дома Ви от двора, дръжте листата, тревата и отпадъците от подрязванията на растенията далеч от къщата. Може да опитате да отрежете всички дървета и храсти, които се намират в близост до къщата.
   
 • ИЗБЯГВАЙТЕ ПРОСТОРА
  Спалното бельо или дрехите, закачени да изсъхнат на простора могат да съберат спори на плесени. Вместо това използвайте сушилня за дрехи.
Натрупани листове хартия с облаци върху тях в син кръг

Искате да разговаряте с Вашия педиатър?

Наръчникът за справяне с алергии разполага с въпроси, които да зададете на Вашия педиатър относно алергиите на Вашето дете, за да имате продуктивно посещение при лекаря.