Алергии във вътрешната среда

Научете за често срещаните причинители на алергии във вътрешната среда и разберете как да ги контролирате, така че да се наслаждавате на времето прекарано у дома целогодишно.

Алергии във вътрешната среда

Научете за често срещаните причинители на алергии във вътрешната среда и разберете как да ги контролирате, така че да се наслаждавате на времето прекарано у дома целогодишно.

Кларитин - сенна хрема (алергичен ринит): симптоми, причини и лечение


Сенната хрема: какво представлява?

Сенната хрема ( алергичен ринит ) е алергична реакция към миниатюрни частици във въздуха, наречени алергени [1.1]. Другото име на това състояние е сезонен алергичен ринит. Сенната хрема възниква най-често в периода между края на март и септември, поради което се нарича сезонна [1.2]. Ринит означава възпаление на лигавицата на носа. Ето защо, съчетанието сезонен алергичен ринит означава възпаление на лигавицата на носа, което се предизвиква от алергени и възниква през определен годишен период [1.2].

Симптомите на сенната хрема могат да включват [1.3] [2.1][3.1]:

 • кашляне
 • кихане
 • сърбеж в носа, гърлото, устата и очите
 • загуба на обоняние
 • болка около слепоочията и челото
 • главоболие
 • болки в ушите
 • изтощение (умора)
 • сърбеж или зачервяване на очите или сълзотечение и ринорея
 • запушване на носа.

При хора, които имат астма, сенната хрема може да причини също и други, по-тежки симптоми [2.2]. Те включват:

 • усещане за стягане в гръдния кош
 • задух
 • трудно дишане и кашлица

Сенната хрема може да доведе също и до усложнения като синузит и инфекции на средното ухо. Те могат да предизвикат дискомфорт и болка.

Това състояние не представлява сериозна заплаха за здравето, но може да има значим ефект върху качеството на живота Ви [1.4]. Много хора изпитват затруднения в работата, концентрацията върху задачи, шофирането и нормалния нощен сън, през периодите, в които имат симптоми на сенна хрема [3].

Сенната хрема е много често наблюдавана [4.1] и деца, които имат сенна хрема, имат също и други алергии . При децата момчетата са по-често засегнати от момичетата [9.1]. При възрастните хора мъжете и жените са засегнати с еднаква честота [6.1].

 


Сенна хрема: причини

Причините, или тригерите на сенната хрема могат да включват дървесен полен, който се среща по-често през ранната пролет, и тревен полен, който се среща по-често в края на пролетта и началото на лятото [3.2]. С увеличаването на броя на полените се увеличава и броят на случаите на сенна хрема и съществуващите заболявания стават по-тежки. Спорите от гъбички и плесени могат да са сезонни или целогодишни и също могат да предизвикат сенна хрема [3.3]. При сенната хрема алергенът (субстанцията, към която сте алергични) е поленът. Заболяването може да бъде предизвикано също и от спори, козина на домашни любимци, кърлежи от домашния прах, плесен, насекоми и химични вещества и замърсяване на въздуха. Въздействието на алергени принуждава Вашата имунна система да реагира по същия начин, както при контакт с вирус [3.4].

Алергичните реакции като сенната хрема и копривната треска се свързват с антитяло, което се произвежда от тялото и се нарича имуноглобулин Е (IgE). Всяко IgE антитяло реагира на специфичен вид полен (или други алергени), но не и на останалите видове полени [5.1]. Ето защо, например, човек може да има в тялото си определен тип IgE антитяло, което реагира на определен тревен полен, но не може да има и друг тип, който реагира на друг вид тревен полен. Поради това различните хора имат чувствителност към различни видове полени [5.2].

Когато човекът с повишена чувствителност има контакт с алергена, неговото тяло започва да произвежда големи количества IgE [5.1]. Следващият път, когато този човек срещне същия алерген , той може да има алергична реакция [5.3]. Симптомите на алергични реакции се различават при различните хора, което зависи от няколко фактора [5.4]. Те включват вида и количеството алерген, с което човек е в контакт, и начина, по който имунната система на човека реагира на този алерген.

 


Сенната хрема: диагностициране и как се лекува

Сенната хрема често се лекува с противоалергични лекарства, които имат за цел да облекчат симптомите Ви. Едни от най-често използваните противоалергични лекарства се наричат антихистамини[2.3], тъй като въздействат чрез блокирането на вещество, наречено хистамин , което тялото произвежда по време на алергичната реакция. Антихистамините се предлагат в множество форми, включително капки за очи, назални спрейове, таблетки, течности и инхалатори [1.5]. Тъй като някои антихистамини могат да предизвикат сънливост, не трябва да ги вземате, ако трябва да шофирате или да управлявате машини.

Следващо лечение за сенната хрема са стероидните назални спрейове [2.4]. Те се прилагат чрез впръсквания и в двете ноздри.

Имунотерапията е друго лечение за сенна хрема [1.6]. Това лечение оказва въздействие, като помага на тялото да се научи да понася алергените. Това лечение се прилага от специалист по имунология и може да не се предлага във всяка болница.

Има също и няколко средства на традиционната медицина, които могат да са ефективни при лечението на сенната хрема. Те включват акупунктурата, която може да помогне на тялото да понася по-добре имунните отговори, чесънът, който може да блокира производството на хистамин, медът, който може да помогне на тялото Ви да развие поносимост към полена.

 


Сенната хрема: кога да потърсим лекарска помощ и препоръки

Първият здравен специалист, към когото трябва се обърнете във връзка със симптомите на сенна хрема, трябва да бъде Вашият лекар или фармацевт.

Вашият общопрактикуващ лекар може да Ви насочи към имунолог за провеждане на алергичен тест, ако имате симптоми на сенна хрема целогодишно. Този тест има за цел да установи дали има определен полен, който предизвиква Вашите симптоми на алергия, или те са предизвикани от други субстанции като кърлежи на домашната прах, животни или определени храни.

Има два основни вида алергичен тест: кожно-алергичен тест и кръвен тест [1.8]. При кожно-алергичния тест имунологът ще постави полена върху Вашата ръка и след това ще убоде повърхността на кожата Ви с игла. Ако Вашата кожа започне да се зачервява, сърби или подува в областта около мястото на убождането, това може да е алергична реакция, която ще потвърди, че имате сенна хрема. Кожно-алергичните тестове може да не са подходящи, ако имате кожни заболявания като екзема или ако вземате лекарства като антихистамини, които ще предотвратят алергични реакции. В тези случаи може да се налага извършване на кръвен тест, за да се потвърди Вашата диагноза.

При кръвния тест лекарят ще вземе кръвна проба от вена на ръката Ви. След това кръвта ще бъде тествана за наличието на IgE антитяло [10.1]. Ако Вашите кръвни тестове са позитивни за IgE антитела , това може да потвърди, че имате сенна хрема.

От Вашия фармацевт можете да закупите лекарства, отпускани без лекарско предписание, като антихистамини, назални спрейове или капки за очи [7.1]. Общопрактикуващите лекари могат да издават рецепти за лекарствата, докато фармацевтите могат да Ви продадат само лечение, което се отпуска без лекарско предписание. Също така, фармацевтите ще Ви отпуснат продукти само по лекарско предписание, след като сте получили Вашата рецепта от общопрактикуващия лекар. Фармацевтите могат да отговорят на въпроси, които може да имате относно рецептата и лекарствата, отпускани без лекарско предписание.

При горещо, сухо ветровито време, когато количеството на полените е най-голямо, останете вкъщи или стойте на закрито възможно най-дълго време [3.6]. Това ще Ви помогне да избегнете излагането на полени. Ако сте на ефективно лечение за Вашата сенна хрема, с правилната доза от правилното лекарство, ще бъдете в състояние да ходите на работа [7.2].

Носенето на слънчеви очила може да предотврати проникването на полени в очите Ви [1.9]. Това може да ограничи симптомите на алергичния конюнктивит. Сезонният алергичен конюнктивит (САК) е част от сенната хрема, която засяга очите [8.1]. Около 1 на 5 възрастни хора страда от него [8.2]. Това състояние може да е свързано също и с кожни проблеми като екзема [8.2]. Ако алергенът (поленът) не прониква в очите Ви, можете да избегнете появата на симптомите на сенна треска, които увреждат окото [8.3].

Библиография
 1. Cleveland Clinic, ‘Allergic Rhinitis (Hay Fever)’: Allergic Rhinitis (Hay Fever): Symptoms, Diagnosis & Treatment (clevelandclinic.org) - 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9
 2. NHS, ‘hay fever’: Hay fever - NHS (www.nhs.uk) - 1, 2 , 3 , 4 , 5 , 6
 3. Mayo Clinic, ‘Hay fever’: Hay fever - Symptoms and causes - Mayo Clinic - 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6
 4. Seattle Children’s, ‘Hay Fever’, Hay Fever (seattlechildrens.org) - 1
 5. Johns Hopkins Medicine, ‘Health: Allergies and the Immune System’: Allergies and the Immune System | Johns Hopkins Medicine - 1 , 2 , 3 , 4
 6. NHS inform Scotland, ‘hay fever’: Hay fever symptoms & treatments - Illnesses & conditions | NHS inform - 1
 7. Web MD, ‘Got Hay Fever? Get To Work!’, Got Hay Fever? Get to Work! (webmd.com) - 1 , 2
 8.  College of Optometrists, The ‘Conjunctivitis (seasonal & perennial allergic): Conjunctivitis (seasonal & perennial allergic) - College of Optometrists (college-optometrists.org) - 1 , 2 , 3
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715620/ - 1
 10. https://www.thermofisher.com/allergy/wo/en/blood-testing-allergies.html - 1