Ръководство за пролетно почистване за хора, които страдат от алергии.

Пролетта дойде! Но имайки предвид зимните алергени във вътрешната среда, които дебнат наоколо, и сезонните алергени, които отново се появяват, Вашите алергии може да са се изразили още повече. Научете някои бързи съвети за почистване, които да помогнат за елиминиране на задържаните алергени, за да можете да излезете навън и да се насладите на деня.

Ръководство за пролетно почистване за хора, които страдат от алергии.

Пролетта дойде! Но имайки предвид зимните алергени във вътрешната среда, които дебнат наоколо, и сезонните алергени, които отново се появяват, Вашите алергии може да са се изразили още повече. Научете някои бързи съвети за почистване, които да помогнат за елиминиране на задържаните алергени, за да можете да излезете навън и да се насладите на деня.

Спалня и всекидневна

Удивително е, когато се замислите - прекарваме около една трета от живота си в сън1. И както се случва в повечето семейства, Вие също прекарвате много време на дивана. За да се насладите на спалнята и хола си с намерението да държите алергените под контрол, разгледайте тези съвети за пролетно почистване.

ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ ЗА ПРОЛЕТТА2

 • Използвайте хипоалергенно спално бельо и калъфки със закопчаване с цип против прахови акари за всички възглавници, матраци и пружинни матраци, за да намалите излагането си на прахови акари, докато спите. Ако е възможно, инвестирайте в перящи се калъфи за мека мебел.
   
 • Намалете натрупванията, като премахнете и дарите неизползвани предмети, които събират прах като книги, дрехи, големи стайни растения, вълнени одеяла, плетени кошници, пълни с непрочетени списания и предмети под леглото.
   
 • Почиствайте леглото на домашния си любимец и обърнете специално внимание на любимите му места, на които обича да лежи. Например, ако мястото за настаняване на котката е первазът на прозореца, не забравяйте внимателно да почиствате всички первази.
   
 • Пуснете плюшените играчки в сушилнята за поне един час при настройка на гореща температура, за да помогнете за намаляване на праховите акари, които са улегнали в пухчетата си през зимата.
   
 • Изперете зимните дрехи, за да помогнете за премахването на алергените, преди да ги приберете за сезона. Кашоните задържат влага и са източник за подхранване на плесените, затова не забравяйте да съхранявате зимните си дрехи в чанти, закопчавани с цип или лесни за почистване на прах пластмасови кутии.
   

ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

 • Изпирайте калъфките за възглавници, чаршафите и одеялата във вода с температура 54 °C (или „гореща“ настройка) всяка седмица, за да помогнете за намаляване на праховите акари и пърхота от домашните любимци.
   
 • Използвайте влажна кърпа, за да почиствате всички повърхности редовно. Не използвайте суха кърпа или четка за прах, защото те могат да раздвижат акарите.
   
 • Почиствайте с прахосмукачка килимите и тапицериите редовно. И се уверете, че ползвате прахосмукачка с HEPA филтър, за да улавяте алергените, които могат да преминат през прахосмукачката.
   
 • Забранете на домашния любимец да влиза в спалнята, за да намалите контакта си с пърхот от домашни любимци, доколкото това е възможно.

Баня

Спорите на плесените виреят в топли, влажни пространства, например баните. За да намалите тези дразнещи алергени, следвайте тези бързи за изпълнение съвети.

НАПРАВЕТЕ ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ ЗА ПРОЛЕТТА

 • Изтъркайте навсякъде видимите плесени с почистващ разтвор, разработен конкретно за премахване на плесени и подсушете напълно повърхността.
   
 • Изтъркайте сапунената пяна, която може да се натрупа върху плочки и завеси за душ - и ще служи като място за размножаване на спори на плесени.
   
 • Проверете и фиксирайте спукани тръби под мивката, в душа и ваната, и зад тоалетната.
   

ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

 • Включете смукателния вентилатор или отворете прозорец, когато вземате душ, за да намалите натрупването на влага.
   
 • Избършете локвите вода върху мивката и плота незабавно3.
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Спорите на плесени харесват тъмни, влажни пространства и избягват слънцето. Затова се опитайте да държите щорите и завесите си вдигнати през деня, за да може в дома Ви да влезе пролетното слънце.

Перално помещение

Топлината и влажността, които произвеждат пералните помещения, предлагат отлично място за размножаване на спори на плесени . Следвайте тези лесни съвети, за да контролирате плесените непрекъснато.


НАПРАВЕТЕ ОСНОВНО ПОЧИСТВАНЕ ЗА ПРОЛЕТТА

 • Ако имате перална машина с предно зареждане, проверете за образуване на плесен и почистете гуменото уплътнение и вътрешността на вратата.
   
 • Уверете се, че сушилнята за дрехи се обезвъздушава правилно извън дома Ви.
   

ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА

 • Извадете веднага дрехите от пералната машина и оставете вратата отворена, когато не се използва, за да се намали влагата и натрупването на плесен4.
   
 • Следете нивото на влажност в пералното помещение с помощта на хигрометър, който можете да намерите в повечето магазини за техника. Стремете се да поддържате влажността под 50%. Ако нивата на влага започнат да се покачват, включете влагоабсорбатора4.

Насладете се на чистия пролетен въздух.

Сега, когато вътре всичко е чисто и спретнато, е време да излезете навън за малко свеж пролетен въздух. За да се насладите на прекрасния свят навън и да предотвратите проникването на сезонни алергени вътре в затворени помещения, разгледайте тези лесни за изпълнение съвети за деца и възрастни.

 

Натрупани листове хартия с облаци върху тях в син кръг

Искате да разговаряте с Вашия педиатър?

Наръчникът за справяне с алергии разполага с въпроси, които да зададете на Вашия педиатър относно алергиите на Вашето дете, за да имате продуктивно посещение при лекаря.

Източници

 1. Brain Basics: Understanding Sleep. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Accessed December 26, 2017.
 2.  Effect of freezing, hot tumble drying and washing with eucalyptus oil on house dust mites in soft toys. 'Pediatric Allergy Immunology', Chang C-F, Wu FF-S, Chen C-y, Crane J, Seibers R. 2011; Doi no: 10.1111/j.1399.2011.01144.
 3. линк към статията " 7 Съветa за алергии в перални помещения." Accessed February 4, 2021.
 4. Mold Allergy. Asthma and Allergy Foundation of America. Accessed November 14, 2017.