Дръжте хремата през зимата под контрол

Ако се надявате, че симптомите Ви на алергии ще изчезнат веднага след като настъпи зимния сезон, не сте късметлии. Ако страдате от целогодишен алергичен ринит - или целогодишни алергии - ето Вашият план за действие през зимата.

Дръжте хремата през зимата под контрол

Ако се надявате, че симптомите Ви на алергии ще изчезнат веднага след като настъпи зимния сезон, не сте късметлии. Ако страдате от целогодишен алергичен ринит - или целогодишни алергии - ето Вашият план за действие през зимата.

Лесни съвети за облекчаване на алергията през зимата

Навън съществуват над 200 различни алергена. Някои алергени може да останат наоколо дълго след като времето застуди.

Основните виновници за алергии през зимата са праховите акари, пърхот от домашни любимци и плесените. Но ако живеете в по-топъл климат или пътувате до такъв, алергиите към полени също могат да се активират. Нещата могат да станат по-лоши ако прекарвате повече време в закрити помещения със затворени прозорци, защото това може да увеличи контакта Ви с тези алергени. Тук сме, за да помогнем с малки съвети, за да премахнете факторите, причиняващи алергии през зимата.

Алергии към прахови акари

Праховите акари са микроскопични животинки, които се хранят с мъртви кожни клетки на човека и пърхота от домашните любимци, и могат да се открият навсякъде, където се събират прахови частици. Дори да сте вманиачени по чистотата, е невъзможно да отървете дома си изцяло от този често-срещан алерген във вътрешната среда, но можете да намерите няколко бързи съвета, които да Ви помогнат да намалите излагането си на тях.

ОТЪРВЕТЕ СЕ ОТ ПРАХТА

 • Използвайте антиалергични калъфи за матраци, пружинни матраци и възглавници. Когато се налага да пътувате, сложете в багажа си няколко калъфки за възглавници за Вашата дестинация.
   
 • Веднъж седмично перете всички завивки и одеяла в гореща вода (поне 54°C ). Уверете се, че първо сте проверили указанията за изпиране.
   
 • Намалете предпочитащите влага прахови акари , използвайки влагоабсорбатор, за да поддържате влагата в дома Ви под 50%.

За повече съвети за алергии към прахови акари, прочетете Мръсотията от праховите акари.

Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Средностатистическият дом може да събира приблизително 18 килограма прах всяка година1. И може да съществуват стотици микроскопични прахови акари , които дебнат само от един грам прах.

Алергии към пърхот от домашни любимци

Не козината на домашния любимец причинява алергичната реакция. Причината са протеините, които се намират в пърхота на животното (мъртвите кожни клетки), слюнката или урината. Тези частици са толкова леки, че да могат да полепнат по обувките, дрехите и косата Ви.

Опитомете алергиите към домашни любимци

 • Събуйте обувките си на входа, оставете дрехите си за пране и се изкъпете веднага след като се приберете вкъщи. Нямате време за душ? Поне измийте ръцете и лицето си.
   
 • Избършете пода и почистете килимите с прахосмукачка с двуслойна торба за микрофилтрация или с HEPA филтър, за да уловите алергените от животни.
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Когато става въпрос за алергии към домашни любимци, повечето хора се сещат за кучета и котки. Но причиняващите алергии протеини в пърхота на домашни любимци могат да бъдат намерени и при хамстери, зайци, джербили, морски свинчета и други2.

Алергии към плесени

Спорите на плесени са разпространени в закрити помещения целогодишно и могат да се намерят във влажни зони, като килери, бани, перални помещения, тавани, хладилници и первази. Тъй като плесените виреят във влажни помещения, симптомите на алергия към плесени може да се проявят по-често през летните месеци, когато е горещо и влажно. Но те са широкоразпространени целогодишно в по-топли климати и там където влагата се натрупва в дома Ви.

Контролирайте влаголюбивите плесени

 • Сухите зони, които се мокрят често като плотове и перални машини с предно зареждане. Не забравяйте да поправяте течовете редовно.
   
 • Отворете прозорец или използвайте смукателен вентилатор над печката, когато готвите, и в банята, когато се къпете, за да премахнете допълнителната влажност.
   
 • Набавете си хигрометър (устройство за проследяване на влажността) на достъпна цена от магазина за техника. Когато нивото на влажност се покачи над 50%, използвайте влагоабсорбатор.

Алергия към полени

Ако живеете в по-топъл климат или пътувате до такъв, по-меките температури може да означават, че алергиите към полени се задържат през зимата.

Поставете полените на мястото им

 • Следете нивата на полени във Вашия район, за да знаете какво да очаквате.
   
 • В дните, когато броят на полените е особено висок, избягвайте дейности на открито, ако е възможно.
   
Outlined lightbulb with rays of light

ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ?

Пърхотът от домашни любимци, полените и спорите на плесените са толкова леки, че могат да се залепят по дрехите, обувките и косата Ви. За да предотвратите проникването на тези алергени вътре, събуйте се на входната врата, вземете бърз душ и преоблечете дрехите си, след като се приберете у дома. Нямате време за душ? Опитайте поне да измиете лицето и ръцете си.

Би ли могло да е настинка?

Чудите се дали сезонната Ви хрема е настинка или алергия? Намерете пет начина, за да ги различавате

Натрупани листове хартия с облаци върху тях в син кръг

Искате да разговаряте с Вашия педиатър?

Наръчникът за справяне с алергии разполага с въпроси, които да зададете на Вашия педиатър относно алергиите на Вашето дете, за да имате продуктивно посещение при лекаря.